x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisiile pentru inventarierea terenurilor preluate abuziv în perioada comunistă vor fi conduse de primari

Comisiile pentru inventarierea terenurilor preluate abuziv în perioada comunistă vor fi conduse de primari

22 Oct 2013   •   19:12
Comisiile pentru inventarierea terenurilor preluate abuziv în perioada comunistă vor fi conduse de primari

Plenul Senatului a aprobat marți proiectul legislativ care modifică legea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România în sensul că primarii de comună, oraș sau municipiu vor fi cei care vor conduce comisiile locale pentru inventarierea terenurilor, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRP, Legea nr. 165/2013 prevedea că președinții acestor comisii sunt reprezentanții instituțiilor prefectului.

"Prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor către entitățile învestite cu soluționarea notificării în vederea restituirii în natură sau compensării imobilelor cu alte bunuri. În forma inițială a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibilă doar în cazul solicitărilor formulate în temeiul legilor fondului funciar", se precizează în comunicat.

O altă modificare importantă a legii, aprobată de Senat, este prevederea potrivit căreia, în cazul în care din documentele existente în dosarele de despăgubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despăgubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevăzută de grila notarială pentru localitatea respectivă.

Noua lege a restituirilor a fost modificată în urma solicitărilor adresate primului-ministru Victor Ponta de structurile asociative ale aleșilor locali și a trecut de plenul Senatului cu 95 de voturi pentru, zece împotrivă și trei abțineri.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2013 va fi supus săptămâna viitoare aprobării Camerei Deputaților, care are rol decizional.

×
Subiecte în articol: retrocedare anrp