x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comparaţie: Exit-poll-ul CURS, cel mai aproape de rezultatul oficial

Comparaţie: Exit-poll-ul CURS, cel mai aproape de rezultatul oficial

de Gabriela Antoniu    |    11 Dec 2009   •   00:00
Comparaţie: Exit-poll-ul CURS, cel mai aproape de rezultatul oficial

Estimările exit poll-ului efectuat de CURS în ziua alegerilor pentru TVR1 au fost cele mai apropiate de rezultatele reale ale votului la urne. Astfel, deşi toate sondajele la urne au fost confirmate de alegeri, rezultatele prezentate de CURS pentru ora 21 :00 se încadrează într-o marjă maximă de doar 1,68%, faţă de cele ale BEC. Celelalte exit poll-uri s-au situat într-o marjă maximă mai mare. De asemenea, rezultatele exit poll-ului CURS prezintă cea mai mică abatere medie (0,72%).

Evaluarea exit-poll-urilor arată că toate institutele au estimat rezultatele finale într-o marjă maximă de eroare de 1,5% în raport cu scorul fiecărui candidat. Exit-poll-urile au fost realizate numai pe eşantioane de secţii de votare din ţară şi ele reflectă această situaţie unde Mircea Geoană a câştigat cu 50,1% la 49,9% în faţa lui Traian Băsescu. Distanţa foarte mică de numai 0,6% în favoarea lui T. Băsescu, dintre voturile obţinute de cei doi candidaţi pe total (inclusiv voturile diasporei) arată că rezultatele sondajelor, raportate la distanţa dintre candidaţi, se încadrează într-o marjă maximă de eroare de +/-3%.

Numai CSOP/IRES a estimat ierarhia corectă între cei doi candidaţi (deşi orice ierarhie se încadra în marja de eroare) luând în calcul, probabil, influenţa de cca. 0,8% a voturilor obţinute în diaspora în favoarea lui Traian Băsescu. Este pentru prima dată când votul românilor din străinătate contează statistic în alegerile din România şi dacă ne gândim la posibilitatea ca în viitor să voteze sute de mii sau chiar milioane de cetăţeni români din diaspora, atunci sondajele vor trebui să cuprindă în eşantioane şi această categorie de populaţie.

Turul I
Evaluare Exit-poll-uri. Estimări finale pentru Turul I.

5449-109255-untitled1.jpg

click pentru a mări imaginea

Turul al II lea
Evaluare Exit-poll-uri. Estimări finale Turul II.

5449-109257-untitled2.jpg
click pentru a mări imaginea

×
Subiecte în articol: alegeri 2009