x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comunicarea de ştiri false, incriminată

Comunicarea de ştiri false, incriminată

de Aniela Nine    |    29 Ian 2008   •   00:00

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat ieri un amendament iniţiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prin care se reintroduce în Codul Penal infracţiunea privind comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului.

Siguranşa statului

 

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat ieri un amendament iniţiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prin care se reintroduce în Codul Penal infracţiunea privind comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului. Această in­frac­ţi­u­ne se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. “Este vorba de reintrodu­ce­rea infracţiunii prevăzute la articolul 168, alineatul 1, din Codul Pe­nal, cu privire la comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin acestea se pune în pericol siguranţa statului”, a spus Nicolicea. El a precizat că această infracţiune a fost eliminată din Codul Penal la iniţiativa fostului ministru al Justiţiei Mo­nica Macovei. “După ce a abrogat această infracţiune, Macovei a comis această faptă de nenumărate ori, şi anume, a luat legătura cu organisme internaţionale şi a indus în eroare despre politica României şi despre ce se întâmplă în interior şi evident că urmările au fost destul de mari”, a afirmat Nicolicea.

 

NU PENTRU PRESå. Preşedintele comisiei juridice, Sergiu Andon, a subliniat că în nici un caz presa nu este avută în vedere în acest caz. “Ne-am confruntat în anul 2005-2006 cu si­tu­a­ţia în care un anume demnitar român împuia urechile Comisiei Europene cu nişte minciuni privind situaţia reglementării penale la noi. Dezinforma pe hârtie, clar, dovedit, referitor la rămânerea în urmă, la data aceea, a reformei justiţiei la capitolul reglementări. Era o faptă de dezinformare de natură a periclita relaţiile in­ter­na­ţionale ale României”, a arătat Andon. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

×
Subiecte în articol: politic