x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congresul PDL blochează activitatea Parlamentului

Congresul PDL blochează activitatea Parlamentului

de Monica Iordache Apostol    |    05 Mai 2011   •   20:17

Campania electorală din PDL a pus­tiit Parlamentul. Deputaţii dem­ocrat-liberali nu mai dau pe la şedinţele de plen, nici pe la comisii, preocupaţi fiind de aranjamentele din filiale, aranjamente care preced Convenţia Naţională a partidului de pe 14 mai. În plus, ordinea de zi este plină de or­donanţe de urgenţă venite de pe la di­ferite ministere, iar aleşii nu s-au ho­tărât ce vot să dea pe actele normative, pentru că nu ştiu care va fi soarta miniştrilor respectivi după congres. De la Paşte încoace, în Camera De­putaţilor nu s-a mai desfăşurat nici o şedinţă de vot final, întrucât majori­ta­tea guvernamentală era prea firav re­prezentată pentru a putea adopta vreun proiect de lege organică sau vreo ordonanaţă guvernamentală. Mar­ţea trecută, deputaţii au lăsat baltă ordinea de zi şi au renunţat să mai dea voturile decisive, mai ales că printre ordonanţele cu miză se găsea şi cea referitoare la concedierea  unor angajaţi ai Ministerului Ad­mi­nis­tr­a­ţiei şi Internelor, iar prezenţa dep­u­ta­ţilor Puterii nu era de natură să dea spe­ranţe în privinţa adoptării ei. Cu o săptămână înainte, tot marţi, şe­din­ţa plenului s-a închis după 20 de mi­nute din cauza lipsei de cvorum, în sală fiind prezenţi doar 71 de deputaţi.

Deşi public n-au vrut să pună lipsa de cvorum pe seama campaniei electorale interne, stenograma ultimei şedinţe de Birou Permanent arată că liderii deputaţilor au invocat aluziv acest motiv, pentru a lăsa program de voie la Cameră. Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a cerut în timpul şedinţei ca nici săptămâna viitoare să nu fie programat votul final. "Doamnă preşedinte, din motive absolut practice şi realiste, vă rog ca săp­tămâna viitoare să nu avem vot final. Cred că este raţional să pro­ce­dăm aşa", i s-a adresat Pambuccian Robertei Anastase. "În principiu, se ac­ceptă, ne însuşim această propunere, ordinea de zi să fie fără vot final", i-a răspuns ulterior vice­pre­şedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean (PDL), precizând însă că decizia se va lua lunea viitoare.

Pambuccian a explicat pentru Jurnalul Naţional care sunt "motivele practice şi realiste" pentru care a propus amânarea şedinţei de vot final din cauza Congresului PDL de pe 14 mai. "Eu am constatat în aceste săptămâni că nu avem suficienţi oameni în sală pentru a da voturile finale. E bine să aşteptăm să treacă congresul PDL ca să putem vota cu minţile în cap. Aşa s-a întâmplat în toţi cei 14-15 ani de când cunosc Parlamentul. Când un partid mare a avut congres, oamenii nu prea mai veneau pe la Parlament. E bine să acceptăm realitatea", a declarat Pambuccian.

Vicepreşedintele Camerei Depu­ta­ţilor Ioan Oltean (PDL) a declarat pentru Jurnalul Naţional că speră să reu­şească organizarea unei sesiuni de vot final săptămâna viitoare, pentru că deputaţii n-au mai adoptat vreo lege de ceva timp. "Campania electo­ra­lă din partid se cam apropie de sfârşit şi sper că vor veni colegii şi la ser­viciu", a explicat Oltean motivul op­timismului. Pe ordinea de zi a ple­nului Camerei să află 50 de proiecte de lege, multe dintre ele cu miză pentru guvern şi PDL, pre­cum ordonanţa concedierilor din MAI sau legea de eutanasiere a câ­i­ni­lor maidanezi. 

×