x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consultari pentru un nou prim-ministru

Consultari pentru un nou prim-ministru

21 Dec 2004   •   00:00

Presedintele Traian Basescu s-a consultat ieri dupa-amiaza cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare pentru desemnarea premierului care va forma noul guvern.


MONICA IORDACHE

PRIMII. La intalnirea cu presedintele Traian Basescu, Adrian Nastase a sustinut ca Uniunea Nationala PSD+PUR ar trebui sa aiba prima optiune pentru desemnarea unui prim-ministru prin prisma rezultatelor alegerilor parlamentare de la 28 noiembrie
Prima delegatie primita la Cotroceni a fost cea a PSD, condusa de Adrian Nastase. Dupa intrevedere, Nastase a declarat ca i-a prezentat presedintelui Traian Basescu evaluarile PSD in legatura cu situatia actuala si faptul ca Uniunea Nationala PSD+PUR ar trebui sa aiba prima optiune pentru desemnarea unui prim-ministru, intrucat a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerile din 28 noiembrie. "Acest rezultat a fost confirmat si in Parlament prin decizia referitoare la alegerea celor doi presedinti ai Camerelor parlamentare. A rezultat ca nu exista o majoritate in partea cealalta, in zona Aliantei PNL-PD. Si am evidentiat ca exista riscul instabilitatii politice, pornind de la aceasta situatie din Parlament", a declarat Nastase.

"I-am evidentiat si rezervele noastre in privinta unui guvern minoritar al Aliantei care ar introduce o stare de incertitudine politica si lipsa de performanta economica", a mai spus liderul PSD.

VARIANTA. O alta varianta pe care delegatia PSD a prezentat-o lui Basescu a fost si aceea a unui guvern de mare coalitie, dupa cum a precizat Nastase. In privinta numelui premierului pe care PSD l-ar putea propune, Nastase nu a dorit sa faca alte precizari. Ministrul Mircea Geoana, care l-a insotit pe Nastase la declaratiile de presa, a precizat si el ca PSD a venit sa propuna "solutii pentru tara si deocamdata nu un candidat de prim-ministru". In privinta sa, el a declarat ca este interesat de aceasta activitate, dar nu in orice conditii. "Nu suntem obsedati sa formam in orice chip Guvernul. In privinta unei eventuale sustineri a PRM, Adrian Nastase a declarat ca nu au existat discutii cu partidul lui CV Tudor in acest sens. Nastase a mai spus ca Basescu isi va comunica decizia la sfarsitul consultarilor cu toate partile. "S-ar putea sa fim surprinsi si candidatul de prim-ministru sa fie Calin Popescu Tariceanu. Dar s-ar putea sa fie si un candidat la care nu ne gandim inca", a spus liderul PSD. El a anuntat totodata ca Traian Basescu a acceptat ca secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu, sa devina premier interimar.

IN VITEZA. A doua delegatie primita ieri la Cotroceni a fost cea a Partidului Umanist, condusa de presedintele Dan Voiculescu. Reprezentantii umanistiilor au iesit insa de la consultari dupa doar cateva minute, liderul PUR spunand ca Basescu nu a fost interesat de propunerile umanistilor. "Grupul nostru parlamentar nu are o majoritate parlamentara care sa-i permita sa faca o propunere pentru un candidat de prim-ministru, dar i-am spus presedintelui Traian Basescu ca vom analiza foarte atent programul pe care il va prezenta candidatul la aceasta functie in Parlament", a explicat Dan Voiculescu adaugand ca umanistii ii vor acorda votul doar daca acest program va fi compatibil cu cel al PUR. "Ne intereseaza mai putin culoarea politica si mai mult programul. Vom urmari foarte atent indeplinirea promisiunilor din campania electorala, indiferent cine va forma guvernul", a mai spus presedintele PUR.

Voiculescu a mai spus ca PUR nu este speriat de perspectiva alegerilor anticipate si va incerca sa convinga electoratul ca merita sa fie votat. Totodata, liderul umanist a declarat ca in aproximativ sase luni in Romania va exista un guvern de larga concentrare, care sa cuprinda toate partidele parlamentare pentru ca tara noastra are nevoie de stabilitate politica.

DEZINTERES. Presedintele Dan Voiculescu a spus ca Traian Basescu nu a fost interesat de opiniile reprezentantilor PUR, carora le-a spus ca aceasta intalnire nu e decat o formalitate. "Poate va explica dumneavoastra motivele pentru care a expediat in cateva minute un partid parlamentar. Probabil ca este suparat ca nu am votat ieri cu Alianta D.A. Acesta nu este comportament de presedinte. Chiar ne miram de ce ne-a chemat", a explicat Dan Voiculescu motivele pentru care intalnirea dintre delegatia umanistilor si presedintele Basescu a fost atat de scurta.

×
Subiecte în articol: basescu politic psd nastase prim-ministru