x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONTROVERSĂ LA MAI/Omul lui Vasile Blaga, numit în funcţie prin demitere

CONTROVERSĂ LA MAI/Omul lui Vasile Blaga, numit în funcţie prin demitere

de Monica Iordache Apostol    |    04 Mar 2009   •   00:00

Irina Alexe, secretarul general adjunct al Ministerului de Interne, ocupă acest post printr-un paradox: a fost revocată şi repusă într-o funcţie în care n-a fost niciodată numită oficial.



În Monitorul Oficial a apărut la data de 17 februarie 2009 o decizie a premierului Emil Boc prin care era anulată o altă decizie semnată de acelaşi premier privind revocarea din funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor a Irinei Alexe. Aparent, respectivul demnitar fusese demis şi ulterior repus în funcţie prin două decizii ale premierului Emil Boc, emise la distanţă de o lună, respectiv Deciziile 45/2009 şi 216/2009. O consultare a Monitorului Oficial arată însă că Irina Alexe nu a fost niciodată numită în funcţia de secretar general adjunct al ministerului. În CV-ul său, aceasta precizează că ocupă postul din iulie 2006, dar decizia de numire, cu semnătura premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, nu există printre actele oficiale. Practic, cele două decizii ale lui Emil Boc, de revocare şi de repunere în funcţie, echivalează cu o numire oficială şi cu o acoperire a ilegalităţii de până atunci.

Lipsa actului oficial de instalare în funcţie loveşte de nulitate toate actele semnate timp de doi ani de Irina Alexe. Mai mult, ilegale sunt şi beneficiile pe care le primeşte într-o calitate pe care nu o deţine oficial: salariu de demnitar, sporuri şi bonusuri, transport gratuit cu maşina ministerului. Surse guvernamentale spun că Irina Alexe a fost unul dintre oamenii apropiaţi de Vasile Blaga în perioada în care era ministru al Internelor, acesta dorind să o transfere tot pe post de secretar general adjunct la ministerul de care se ocupă acum, cel al Dezvoltării Regionale. Anterior, Alexe a lucrat tot în minister, la Direcţia Juridică. Ea a devenit secretar general adjunct al MAI după ce au intrat în vigoare modificările la statutul funcţionarilor publici, la 1 ianuarie 2006, moment în care secretarii generali şi secretarii generali adjuncţi din ministere au devenit înalţi funcţionari publici, iar numirea lor se face prin decizie a primului-ministru.

×
Subiecte în articol: politic