x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CSAT - Decapitari la SIE

CSAT - Decapitari la SIE

de Oana Stancu Zamfir    |    19 Noi 2005   •   00:00
CSAT - Decapitari la SIE

CSAT a decis ieri trecerea in rezerva a celor patru adjuncti ai directorului SIE, numind doar doi inlocuitori: Vasile Sarca si Silviu Predoiu. CSAT a decis si infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii.

Directorul SIE Gheorghe Fulga ramane in functie. CSAT a decis ieri doar trecerea in rezerva a celor patru directori adjuncti din cadrul SIE: Marcel Alexandru, Niculae Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru.

Cei patru ar fi fost trecuti in rezerva la cerere, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. Noua organigrama a SIE prevede acum doar doua posturi de directori adjuncti, in care au fost numiti deja generalii Vasile Sarca si Silviu Predoiu. Sarca a fost seful Resurselor umane si a cooperat cu britanicii pentru reformarea Serviciului, iar Predoiu este seful unitatii de protectie interna a SIE. Comunicatul mentioneaza ca presedintele Basescu "a apreciat in mod deosebit activitatea celor patru fosti directori adjuncti ai SIE care, pentru rezultatele remarcabile obtinute in timpul activitatii lor, au fost decorati cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor. Desi in cursul zilei erau vehiculate schimbari si la celelalte servicii, ele nu s-au produs. La STS, SPP si SRI au fost inlocuiti in vara primul adjunct si unul dintre adjuncti, in locul carora au fost numiti Florian Coldea si Viorel Voinescu, doi ofiteri tineri.

COMUNITATE. CSAT a aprobat ieri si infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) care va asigura "coordonarea unitara a activitatii de informatii care privesc securitatea nationala", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Potrivit hotararii CSAT, SRI, SIE, DGIA, si DGIPI devin componente ale CNI care la randul sau se subordoneaza CSAT: CNI reprezinta reteaua functionala autoritatilor publice din sistemul national de securitate bazata pe unitatea de stop, obiective si strategie asigurata prin informatii furnizate de SRI, SIE, DGIA si DGIPI", se arata in comunicatul CSAT.

SEF. Coordonarea unitara a informatiilor care privesc securitatea nationala se realizeaza de CSAT prin intermediul unui comitet coordonator pentru CNI. Astfel, sefii CNI sunt consilierul prezidential pentru securitate nationala, directorii SRI si SIE, ministrul Apararii Nationale, ministrii de Interne, de Externe, Justitiei si consilierul primului-ministru pentru probleme de securitate nationala. Traian Basescu nu a desemnat pana in prezent un consilier prezidential pentru securitate nationala, postul fiind ocupat doar pentru cateva zile, la inceputul mandatului sau, de ministrul Vasile Blaga, devenit ministrul Administratiei si Internelor. Recent, la o emisiune TVR Basescu a anuntat ca are pregatit un personaj care sa ocupe aceasta functie aratand doar ca acesta nu este un om din servicii, ci un personaj politic. Traian Basescu a obtinut ieri prin hotararea CSAT, practic, coordonarea CNI de catre consilierul sau pe probleme de securitate nationala, fara a fi nevoit sa nominalizeze persoana. In ultimele luni, zvonurile il acreditau pe Claudiu Saftoiu, actualul sau consilier pe probleme de politica interna pentru acest post.

ATRIBUTII. Consilierul prezidential pentru securitate nationala va conduce si structura insarcinata sa asigure colaborarea dintre serviciile secrete. Din acest consiliu operativ al CNI fac parte adjunctii SRI, SIE si directorii DGIA si DGIPI, precum si consilierul primului-ministru pentru probleme de securitate nationala.

CNI, CONDUSA DE DEGERATU
"In activitatea curenta de zi cu zi, CNI este condusa de consilierul de stat din cadrul Departamentului Prezidential de securitate nationala, adica Constantin Degeratu", a declarat Basescu aseara la un post TV. El a explicat si mecanismul de functionare al CNI aratand printre altele ca la 2 noaptea se produce ultima datare a informatiilor de securitate nationala. Presedintele si premierul primesc o nota de 8-9 informatii, dimineata cand ajung la birou, urmand ca la ora 10:00, oamenii de specialitate din institutiile de securitate nationala sa primeasca informatiile cele mai recente.
×
Subiecte în articol: politic securitate csat naţională