CSM a anuntat, intr-un comunicat de presa ca a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice daca presedintele interimar, Crin Anonescu, a lezat indepenenta justitiei cand a cerut explicatii privind anchetele procurorilor in cazul votului la referendum.
Redam mai jos, integral, comunicatul CSM.
'CSM ia act cu profunda ingrijorare de declaratiile si acuzatiile formulate de la nivelul presedintiei interimare a Romaniei, privind anchetele penale ce vizeaza aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei, aflate in curs de derulare.
Fata de mesajele transmise de domnul Crin Antonescu, presedinte interimar, cu ocazia declaratiei de presa din seara zilei de 15 august 2012, formulam urmatoarele precizari :
* Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.
* In acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: ' procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca'.
* Referitor la afirmatiile vizand derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat.
* Procedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotararea mentionata Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , si anume 20-24 august 2012.
* Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana, in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar.
Conducerea Consiliului reitereaza apelul la neinterferenta a actorilor politici in sfera justitiei, avand in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statueaza suprematia legii si independenta actului de justitie, ca elemente cheie in arhitectura institutionala a Romaniei.
Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept'.
Crin Antonescu s-a aratat ingrijorat, ieri, de 'anchetele fara precedent' declansate de procurori in mai multe localitati din tara, in care oamenii au fost pusi sa jure cu mana pe Biblie daca au votat la referendum.
"Preocuparea publica in Romania ultimelor zile sunt anchetele in masa desfasurate in foarte multe localitati din tara. Ceea ce spun eu acum tine de prerogativele mele constitutionale prevazute la articolul 80, aliniatul 2. Este o ancheta fara precedent, avand scop politic. Eu nu formulez acuzatii la adresa Parchetului General si anchetelor pe care le intreprinde. Avand insa in vedere amploarea lor, cer pe acesta cale Procurorului General sa ofere explicatii publice referitoare la scopul si natura acestor cercetari. Este inacceptabil sa fie afectate drepturile cetatenesti fundamentale, in cazul in care se confirma marturiilor oamenilor care spun ca au fost intrebati cu cine au votat. Chiar si ca presedinte interimar, am niste obligatii fata de societate si cetateni. Ii cer public presedintelui CSM sa convoace o sedinta a acestui for in care sa se discute referitor la aceste aspecte. Tot atunci ar putea fi dat si un raspuns in privinta numirii unui ministru al Justitiei', a spus Antonescu.