Lemnul nu mai poate fi vândut direct din pădure, ci din depozite speciale. Cei care iau lemne din pădure vor face închi¬soare, iar pădurarii care-i ajută sau se fac că nu-i văd îşi vor pierde serviciul. Sunt doar câteva prevederi din Codul Silvic, prin care autorităţile vor să oprească jaful din păduri şi să spargă monopolurile care duc buştenii în afara ţării.
Documentul impune un prag maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional. „Pădurea nu este o marfă şi prevederile legate de limita de 30% impusă achiziţionării de masă lemnoasă sunt absolut benefice şi legale, în concordanţă cu Constituţia şi reglementările UE”, a declarat deputatul PSD Doina Pană. Aceasta s-a referit la discuţiile din ultima vreme legate de limi¬tarea care va sparge monopolul creat de câteva firme ce au exploatat abuziv pădurile României.
Condiții speciale de vânzare
Legea oferă o protecţie majoră pădurilor şi rezolvă problemele legate de lipsa pazei, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu şi a exportatorilor care duc buştenii în afara ţării, a precizat depu¬tatul UDMR Attila Korodi. După intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, vânzarea lemnului se va face din rampe și depozite speciale, nu pe picior, direct din pădure, ca până acum. Noul Cod Silvic obligă Regia Naţională a Pădu¬rilor să cumpere şi să împădu¬rească terenuri, astfel încât pro-prietatea publică a statului să nu scadă sub 3 milioane de hectare.