x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea de Conturi, pusă de liberali pe urmele numirilor politice

Curtea de Conturi, pusă de liberali pe urmele numirilor politice

de Monica Iordache Apostol    |    21 Mai 2010   •   00:00

Liberalii au sesizat ieri Curtea de Conturi în legătură cu sumele pe care Guvernul le prăpădeşte plătind mai mulţi directori ai aceloraşi instituţii deconcentrate.



În acest moment există servicii deconcentrate care au mai mulţi directori, unii demişi pe baza unor acte normative neconstituţionale, alţii numiţi politic în locul acestora. Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat ieri că reprezentanţii Curţii de Conturi pot să evalueze, în baza propriei legi de funcţionare, pierderile financiare şi cheltuielile bugetare nejustificate, rezultate în urma salarizării a câte doi-trei directori în instituţiile deconcentrate, precum şi a actelor semnate de directorii PDL aflaţi ilegal în funcţii.

"La această situaţie s-a ajuns din cauza faptului că Guvernul Boc a apelat la practica demiterilor pe criterii politice şi a fost obligat, ulterior, prin decizii ale instanţelor, să reîncadreze foşti directori, creând astfel suprapuneri pe funcţii de conducere", se arată într-un comunicat al PNL. În urma hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, directorii demişi abuziv şi-au redobândit şi drepturile salariale aferente perioadei în care au fost disponibilizaţi.

Astfel, bugetul public este de două ori afectat, o dată prin plata a două sau trei persoane pe un post de conducere şi, a doua oară, prin restituirea drepturilor salariale ale celor care au fost abuziv disponibilizaţi în baza unor ordonanţe de urgenţă declarate neconstituţionale. Liberalii consideră că plata mai multor persoane pentru aceeaşi funcţie este "exagerată şi foarte oneroasă pentru bugetul de stat, având în vedere situaţia de ajungere în incapacitate de plată a României devenită aproape iminentă".

În urma stabilirii prejudiciului prin auditul Curţii de Conturi, Comisia pentru Justiţie a PNL, condusă de Alina Gorghiu, va face demersurile necesare pentru atragerea răspunderii penale a Cabinetului Boc, potrivit art. 64 din Legea 94/1992, se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: politic