x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Damian Drăghici: Prefer să mi se spună "domnule ţigan", decât "băi, romule!"

Damian Drăghici: Prefer să mi se spună "domnule ţigan", decât "băi, romule!"

20 Mai 2014   •   13:34
Damian Drăghici: Prefer să mi se spună "domnule ţigan", decât "băi, romule!"

"Provocarea mea a devenit o obsesie, obsesia fiind problema romilor, problema fraţilor mei, problema oamenilor mei", a declarat, într-un interviu la RFI, Damian Drăghici, candidat al Alianţei PSD-UNPR-PC pentru Parlamentul European.

Cum e corect, ţigan sau rom?

"Eu m-am născut şi sunt ţigan. Politically correct sunt rom. Dacă-mi spuneţi "băi, romule, auzi?!" sau îmi spui "domnule ţigan", prefer mai bine să-mi spui "domnule ţigan" decât "băi, romule!". Contează şi contextul, că poţi să spui unuia la piaţă: "hai, mă, ce facem, ne romulim?". Nu, "hai, bă, ce facem, ne ţigănim". Dar este exact cum e în America, unde între noi doi dacă suntem de etnie, putem să ne spunem ţigani, dar în afara etniei, când vorbeşti cu altcineva, îţi spune rom", a spus Drăghici.

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC a precizat că s-a retras din muzică "din cauză că nu mai simţeam o provocare, nu mai simţeam pasiune pentru muzică".

Damian Drăghici spune că provocarea sa a devenit o obsesie: "Provocarea mea a devenit o obsesie, obsesia fiind problema romilor, problema fraţilor mei, problema oamenilor mei. Exact cum muzica a devenit o pasiune, a devenit o obsesie. Mă refer la o obsesie acolo unde lucrul ăla nu-l faci de la ora 9 la 5 şi la 5 de-abia aştepţi să pleci acasă. Lucrul ăla pe care-l fac de doi-trei ani de zile, non stop, la ora 4 dimineaţa sunt sus, mă uit să văd ce s-a întâmplat undeva cu romii în Franţa, în Germania, în Anglia, mă duc până la Brăila, să văd dacă s-a întâmplat ceva cu altcineva, adică este o stare exact cum era starea muzicală, dar diferenţa este că la starea artistică era un moment de creativitate, era un moment de concerte, aici sunt aşa de multe, încât aş avea nevoie de o mie de Damiani, ca să rezolve problemele".

"Nu vreau să mă duc la Bruxelles pentru nimic altceva, nu mă pricep la agricultură, nu mă pricep la economie, singurul motiv pentru care mă duc la Bruxelles este pentru promovarea politicilor de incluziune socială, să promovez multidimensionalitatea politicilor de incluziune socială, cei lipsiţi de şansă, cei defavorizaţi şi în primul rând pe romi. N-aş putea să spun că doar romii sunt cei defavorizaţi şi lipsiţi de şansă, avem şi noi aproape 30% din populaţia României care sunt sub pragul de sărăcie", a conchis Damian Drăghici.

×