Deputaţii au adoptat în această săptămână mai multe proiecte de lege importante printre care cel privind salubrizarea şi cel privind despăgubirea persoanelor fizice care şi-au transferat banii pentru achiziţia unui autoturism Dacia de la CEC la BRD.
Legea salubrizării impune obligaţii clare generatorilor de deşeuri de a implementa sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic, sticlă. Proiectul stabileşte obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, perioada maximă de organizare şi termenul limită de implementare, persoanele şi modul de delegare a responsabilităţii aplicării acestuia, penalizări şi amenzi.
Prevederile legii se aplică serviciului public de salubrizare a localităţilor, înfiinţat şi organizat de către autorităţile administraţiei publice locale la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor şi al sectoarelor municipiului Bucureşti.
Potrivit raportului Comisiei de industrii aprobat de deputaţi, în situaţia în care nu este posibilă colectarea selectivă din punct de vedere tehnic, economic, al protecţiei mediului, al sănătăţii populaţiei şi al respectării standardelor de calitate necesare pentru sectoarele de reciclare corespunzătoare, precum şi implementarea unui sistem de colectare separată pe minimum 4 fracţii, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor municipale pe minimum două fracţii, umed şi uscat şi de sortare prin care să obţină cel puţin cele patru fracţii.
Biodeşeurile colectate separat din deşeurile municipale şi deşeurile similare, de la deţinătorii de deşeuri şi sau de la staţiile de transfer şi de sortare, se transportă către staţiile de producere a compostului ori către alte instalaţii de procesare şi tratare adecvată, dacă valorificarea biodeşeurilor se face fără riscuri pentru sănătatea populaţiei şi mediului şi se transportă în vederea eliminării la depozitele de deşeuri.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat de asemenea proiectul de lege privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC Bank înainte de anul 1990 şi şi-au transferat aceste depozite la BRD - Groupe Société Générale în anul 1991 în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia.
Potrivit proiectului, despăgubirile se acordă atât pentru perioada depozitului constituit la CEC-SA, cât şi pentru perioada depozitului constituit la BRD, după cum urmează: pentru persoanele care au depus sume de bani la CEC SA înainte de data de 1 ianuarie 1990, calculul sumelor se va face cu raportare la data de 1 ianuarie 1990, până la data de 31 decembrie 2013; pentru persoanele care au depus sume de bani la CEC după data de 1 ianuarie 1990, calculul sumelor se va face cu raportare la data efectuării depunerii la CEC, până la data de 31 decembrie 2013.
Un alt proiect adoptat în această săptămână de deputaţi este cel privind declanşarea procedurii de insolvenţă la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu - Severin în scopul evitării încetării activităţii acesteia, având în vedere incapacitatea de plată în care se află regia.
Deputaţii au aprobat de asemenea proiectul de lege privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.
Prin acest program se acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou înfiinţate, conduse de întreprinzători tineri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată.
Începutul noii sesiuni legislative de la Camera Deputaţilor a venit cu demisii masive ale parlamentarilor PDL din partid. Zece deputaţi de la PDL printre care Elena Udrea, Teodor Paleologu, Florin Popescu şi Adrian Gurzău şi-au părăsit partidul şi au devenit independenţi.