x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii jurişti “dau NUP” în cazul Năstase

Deputaţii jurişti “dau NUP” în cazul Năstase

de Aniela Nine    |    19 Iun 2008   •   00:00
 Deputaţii jurişti “dau NUP” în cazul Năstase

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor recomandă plenului să voteze împotriva începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor recomandă plenului să voteze împotriva începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, după audierea lui Năstase în legătură cu solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale împotriva sa şi după ce cei şapte raportori şi-au prezentat punctele de vedere în acest caz. În favoarea acestei recomandări au votat, prin vot secret cu bile, 18 membri ai comisiei, “împotrivă” pronunţîndu-se doar cei patru deputaţi ai PD-L. “Comisia juridică a fost sesizată de Biroul Permanent să verifice dacă sînt elemente sau nu pentru a începe urmărirea penală împotriva deputatului Adrian Năstase. În urma dezbaterilor în comisie, în urma analizării raportului subcomisiei, în urma audierii dumnealui, prin votul comisiei recomandăm plenului Camerei Deputaţilor să nu se înceapă urmărirea penală împotriva lui Adrian Năstase”, a declarat Iordache.


ELEMENTE. Potrivit acestuia, la baza acestei decizii sînt două elemente. Primul ţine de faptul că sesizarea nu a fost făcută de procurorul general, ci de şeful DNA, Daniel Morar, iar, în urma solicitării Comisiei juridice, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, nu a răspuns, astfel încît s-a considerat că nu şi-a însuşit materialele înaintate de Parchet. Al doilea element, potrivit lui Iordache, este legat de faptul că nu s-au identificat componente care să confirme faptul că s-a luat mită sau că este vorba despre acţiuni de corupţie. “Plenul Camerei, în integralitatea sa, va hotărî dacă se începe sau nu urmărirea penală, dar recomandarea Comisiei juridice este aceea de a nu se începe”, a mai spus Iordache, precizînd că dosarul lui Năstase este unul “instrumentat politic”. Preşedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, a precizat, după expunerea punctelor de vedere ale celor şapte raportori în cazul Năstase, că s-a conturat un punct de vedere mai tranşant decît în cazul Mitrea, el precizînd că în dosarul Zambaccian este vorba de ingerinţe politice.

 


ACUZE. După audiere, Adrian Năstase l-a acuzat pe Traian Băsescu că este persoana care a comandat elaborarea acestor dosare împotriva sa şi a amintit că, în 2001, Băsescu, care era primar, a fost primul care a făcut referiri la “dosarul Zambaccian”. “Întîi s-a găsit aşa-zisul vinovat şi abia apoi s-au decis vinovăţiile. (…) Este o mizerie, s-a dorit murdărirea imaginii mele politice, s-a dorit ca eu să merg cît mai des la DNA”, a spus Năstase.

×
Subiecte în articol: politic nastase