x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Divizarea maghiarilor / Viitor incert pentru UDMR

Divizarea maghiarilor / Viitor incert pentru UDMR

de Carmen Vintila    |    20 Mar 2006   •   00:00
Divizarea maghiarilor / Viitor incert pentru UDMR

Liderul UDMR, Marko Bela, si-a exprimat ingrijorarea sambata la Targu-Mures, in cadrul sedintei comune a Consiliului Reprezentantilor Unionali si Consiliului de Coordonare Unional, privind formarea unei "noi grupari a maghiarilor".
El a marturisit ca se gandeste "cu un gust amar" la ziua de 15 martie, ziua tuturor maghiarilor, fiindca "intr-o singura zi a disparut autonomia intre Cotroceni si Odorheiu Secuiesc". El a spus ca autonomia nu trebuie proclamata, ci dobandita, iar UDMR a respins ideea proclamarii acesteia intr-o adunare publica. "De 16 ani, pas cu pas, luptam pentru ceva si am dobandit ceva, dar peste noapte putem ajunge la tensiuni care sa ne zadarniceasca pasii", a spus Marko Bela, referindu-se la mitingul CNS Secuiesc, de la 15 martie, de la Odorheiu Secuiesc.

"Am constatat ca exista o alternativa, dar cu renuntarea la telurile noastre pentru a scinda maghiarimea. E o alternativa amara si nu trebuie sa o acceptam. E alternativa in sensul prost al cuvantului, adica divizarea", a afirmat Marko Bela, referindu-se la intalnirea pe care Basescu a avut-o cu primarul din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, liderul UCM.

AUTONOMIE. Marko Bela l-a acuzat pe Szasz Jeno ca in timpul discutiilor cu Basescu nu a ridicat nici o problema stringenta a maghiarilor. "UDMR este capabil sa-si duca programul la indeplinire, avem autonomie, independenta, avem acel statut de sine statator. Volum la voce si teluri minimale nu constituie alternativa pentru noi", a sustinut Marko Bela. "Daca nu facem ce trebuie, vom pati ca Szasz Jeno", a avertizat liderul UDMR, care a prezentat o anecdota ce circula prin secuime cu privire la primarul din Odorheiu Secuiesc care ii spune secuiului la revenirea sa de la Cotroceni ca "autonomia e deja departe".

PERICOL
Si alti membri au subliniat ca UDMR a devenit un pericol pentru "nationalistii extremisti si au evidentiat faptul ca se doreste divizarea maghiarimii pentru ca in 2008 UDMR sa nu mai intre in Parlament.
"Desi nu sunt de acord ca s-a nascut marea alternativa la UDMR, ma tem ca ne apropiem de asa ceva, si asta cu ajutorul legitimarii prezidentiale. Scopul este infiintarea unei organizatii false a maghiarilor, ca alternativa la UDMR", a sustinut si Verestoy Attila.

×
Subiecte în articol: politic udmr marko bela