O serie de liberali care nu se află în tabăra de susţinători necondiţionaţi ai lui Crin Antonescu au probleme cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Daniel Chiţoiu, fostul vicepremier şi ministru al Finanţelor, a exercitat prin delegare chiar funcţia de preşedinte al PNL pe perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar al României. Chiţoiu a stârnit nemulţumirea lui Antonescu şi a fidelilor acestuia la şcoală de vară a PNL, fiindu-i cerută demisia pentru prima oară în septembrie 2013. Chiţoiu, propulsat la vârful PNL datorită relaţiilor apropiate cu naşul Dan Radu Ruşanu, a fost acuzat că promovează mai mult ideile PSD decât interesele PNL în Guvern. Chiţoiu a devenit însă indezirabil de abia în octombrie, când a declarat că a fost sunat de preşedintele Băsescu pentru a nu-l demite pe Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank, la câteva săptămâni după ce banca aprobase un credit imobiliar record Ioanei Băsescu pentru achiziţia Fermei Preşedintelui. Ponta a anunţat o comisie parlamentară, Antonescu a spus că a aflat din presă şi câteva săptămâni înfiinţarea Comisiei Nana a părut nedorită de către liberali. Aparent fără nicio legătură cu acest caz, DNA a cerut Camerei Deputaţilor să avizeze începrea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu. Fostul ministru este acuzat că ar fi promovat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a schimbat structura de conducere a Autorităţii de Supraveghere Fiscală, decizie care ar fi fost luată în interesul Carpatica Asigurări. Chiţoiu a fost conexat în acest dosar prin interceptarea telefoanelor soţiei sale, Laura Chiţoiu, cercetată şi ea pentru implicarea în dosarul Carpatica.
Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a fost reţinut timp de 24 de ore de procurorii DNA fiind cercetat în acelaşi Dosar “Carpatica”. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Ruşanu. Preşedintele ASF este acuzat de favorizarea infractorului şi influenţare a declaraţiilor prin întocmirea proiectului OUG care modifică structura instituţiei. Ruşanu e acuzat că a urmărit înlăturarea lui Daniel Tudor, vicepreşedintelui responsabil cu sectorul asigurărilor, şi în acelaşi timp a concentrat, exclusiv sub autoritatea sa, decizia de declanşare sau nu a unor controale inopinate la societăţile de asigurări. Tocmai această prevedere i-a permis lui Ruşanu să declanşeze controlul societăţii de asigurări Astra iar, în urma gravelor nereguli constatate, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de administrare specială şi înlăturarea de la conducerea firmei a lui Dan Adamescu, apropiatul preşedintelui Băsescu. De altfel, Ruşanu a declarat că la momentul începerii controlului la Astra a fost avertizat că va fi destituit împreună cu toată conducerea ASF. Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului demiterea conducerii ASF, pe care a caracterizat-o drept o “coacă” unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici. Băsescu a făcut referire la Ruşanu, Daniel Dăianu, Mircea Ursache şi, evident, soţia domnului Chiţoiu.
David, urmărit penal pentru fals
Cristian David, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, este ultimul intrat pe lista liberalilor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Procurorii spun că au indicii rezonabile potrivit cărora, pentru a justifica în declaraţia de avere depusă la data de 14 iunie 2013 intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica “venituri din alte surse”, primirea a 60.000 euro, cu titlu de “restituire împrumut”, de la mama sa.
Pentru a justifica deţinerea legală, mama lui David ar fi încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament în judeţul Prahova. David şi-a dat ieri demisia din PNL.
Mariana Câmpeanu, ţintă pentru denigrare
Împotriva ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, s-au desfăşurat câteva acţiuni de intimidare şi denigrare deoarece a fost o susţinătoare a alianţei cu PSD şi era constant bine apreciată de premierul Ponta. S-a încercat implicarea ei într-un scandal neclar de trafic de influenţă la un examen de promovare, montat de o denunţătoare de profesie din Oradea. Apoi, s-a încercat prin propaganda băsistă, găsirea unor cazuri de întârziere a programelor europene din sarcina ministerului. Recent, o mizerabilă delaţiune de presă a încercat să o implice într-un dosar de pensionare cu handicap avansat al soţului. Apoi ANI a declanşat o investigaţie asupra soţului pensionat, deşi cazul se prescrisese. Crin Antonescu nu a apărat-o public pe Câmpeanu în niciuna din situaţii.