x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea despre autodenunțul lui Ghiță: Dacă e adevărat, e un lucru foarte grav

Dragnea despre autodenunțul lui Ghiță: Dacă e adevărat, e un lucru foarte grav

28 Sep 2016   •   07:21
Dragnea despre autodenunțul lui Ghiță: Dacă e adevărat, e un lucru foarte grav

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți că, dacă aspectele afirmate de deputatul Sebastian Ghiță într-un autodenunț publicat în aceeași zi sunt adevărate, "atunci e vorba de un lucru foarte grav" și trebuie făcute cercetări.

"Cercetări trebuie făcute. E o acuzație serioasă și ca pentru orice cetățean din România instituțiile abilitate trebuie să cerceteze, să ajungă la adevăr. Vă spun, poate e deplasat, privesc destul de rece acest eveniment (...). Această acțiune este una interesantă, e spumoasă. Dacă ceea ce spune Sebastian Ghiță e adevărat, e un lucru foarte grav', a spus Dragnea la Antena 3.

El a susținut că nu știe despre ceea ce susține Sebastian Ghiță în autodenunț și a adăugat că "se abține" să spună dacă îl crede pe acesta sau nu.

"Aici există două variante: prima variantă în care e nebun și pune dinamită pe el și se aruncă în aer fără să aibă niciun fel de probă sau dovadă, asta e prima variantă. A doua variantă e varianta în care tot ce spune e adevărat și, dacă vrea să meargă până la capăt, trebuie să ne uităm cu atenție. Fiind aceste două variante evit să-mi dau cu părerea. Dacă aș fi știut de acest lucru n-aș fi ezitat', a afirmat liderul PSD.

Întrebat dacă știa că Sebastian Ghiță venea la Guvern, fostul vicepremier a susținut că el se afla în Palatul Victoria o dată pe săptămână, în ziua în care era ședința de guvern.

"Cel mai bine știa Victor (n.r. — Ponta) sau cei din cancelaria prim-ministrului. (...) Sincer nu mă interesa cine vine, de ce vine în sediul Guvernului', a mai spus Dragnea, care a adăugat că preferă să vorbească "față în față" cu Victor Ponta.

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat marți la sediul Parchetului General, susținând că depune un autodenunț în care arată că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.

"M-am decis să vin la Parchetul General și să fac, nu ceea ce fac mulți astăzi în România în fals, ci să fac un lucru care mă apasă și cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate aceste chestiuni în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunț care vizează felul în care eu, Sebastian Ghiță, și mai mulți înalți demnitari ai statului român au participat la măsluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. Eu am date, elemente și informații și vreau să le aduc la cunoștință Parchetului General, pentru că doar procurorul general al României sper că mai are posibilitatea și puterea să verifice așa ceva, care arată cum, în momentul în care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru că toți credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport tehnic în baza căruia consiliul acela de la minister a luat decizia că teza Laurei Codruța Kovesi nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm", a spus Ghiță la Parchetul General.

Întrebat cum a fost falsificat acel raport de expertiză, Ghiță a explicat: "Mai mulți înalți funcționari împreună cu mine. Pentru a proteja acele persoane, sunt convins că vor deveni martori, să îmi dați voie să nu le spun numele acum. Mâine pot fi arestați sau agresați. Nu știu ce pot face procurorii de la DNA unor astfel de persoane care știu aceste lucruri. Pot să vă spun că au fost mai multe persoane implicate și că acea comisie tehnică nu s-a întrunit niciodată".

Ghiță a precizat că Laura Codruța Kovesi avea cunoștință de schimbarea raportului de expertiză.

Întrebat dacă și Victor Ponta a contribuit la acel raport de expertiză, Ghiță a replicat: "Nu știu ce o să spună sau o să declare domnul Victor Ponta. O să le spună dânsul procurorilor".

În august 2012, Consiliul Național de Etică a decis că Laura Codruța Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigații Politice și Miliția Spirituală au acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că lucrarea sa de doctorat, susținută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest din Timișoara, cu titlul ''Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal'', este un plagiat, susținând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu și fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.

AGERPRES

×