x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea, în China: Am grăbit procedurile pentru construcţia liniei ferate de mare viteză Bucureşti-Constanţa

Dragnea, în China: Am grăbit procedurile pentru construcţia liniei ferate de mare viteză Bucureşti-Constanţa

de Agerpres    |    24 Mar 2014   •   15:27
Dragnea, în China: Am grăbit procedurile pentru construcţia liniei ferate de mare viteză Bucureşti-Constanţa

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat luni la Beijing că va grăbi procedurile în vederea semnării acordului final de înţelegere privind construcţia liniei ferate de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

"Am discutat (cu vicepremierul chinez - n.r.) referitor la infrastructura feroviară, şi anume cele trei proiecte importante: linia de mare viteză între Bucureşti şi Constanţa, modernizarea inelului feroviar al Bucureştiului şi modernizarea căii ferate din nordul României în sud, deci de la graniţa cu Republica Moldova până la graniţa cu Bulgaria, la Ruse. L-am rugat pe domnul vicepremier să încerce să vorbească la Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare cu care mă voi întâlni mâine pentru a grăbi procedurile în vederea semnării acordului final de înţelegere între cele două părţi, pentru a începe efectiv analizele preliminare în vederea realizării acestor proiecte importante, lucru care s-a şi întâmplat", a declarat Liviu Dragnea după întâlnirea cu omologul său chinez, Zhang Gaoli.

Oficialul român a afirmat că a primit deja semnale pozitive după încheierea întâlnirii cu vicepremierul chinez şi că discuţiile vor continua marţi dimineaţă cu responsabilii chinezi în vederea semnării acordului privind infrastructura feroviară.

Dragnea a adăugat că în ce priveşte exportul de carne de porc din România în China procedurile au fost finalizate, fiind propuse şi exporturi de lapte şi produse lactate.

"În ceea ce priveşte exportul de carne de porc, procedurile sunt finalizate, urmează ca în perioada următoare să înceapă efectiv primele exporturi de carne de porc din România. În ceea priveşte exportul de carne de bovine, noi am trimis ultimul document, şi anume forma certificatului sanitar-veterinar, şi aşteptăm de la autorităţile chineze să ne răspundă. De asemenea, i-am propus domnului vicepremier să extindem exportul în domeniul produselor alimentare şi la carnea de ovine, şi la lapte, şi produsele din lapte. (...) În ceea ce priveşte carnea de ovine, dumnealor sunt dispuşi să începem imediat procedurile necesare pentru a se realiza acest export, iar referitor la lapte şi produsele din lapte au promis că vor analiza şi în perioada imediat următoare vor da un răspuns pe care îl va primi sigur Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară", a explicat Dragnea.

Acesta a adăugat că România îşi propune să exporte în China "în jur de 500.000 de ovine" şi circa 8.000 de bovine vii.

"Noi sperăm să ajungem la 500.000 de ovine. Cred că o să începem întâi cu carnea de miel, după cum am discutat astăzi. Carnea de porc trebuie să înceapă foarte rapid. La carnea de bovine, imediat cum vom primi din partea chineza răspunsul la aprobarea propunerii noastre de certificat sanitar-veterinar, vom începe exporturile. Deci, vorbim de câteva săptămâni sau maxim la vară. În ceea ce priveşte exportul (...) de bovine vii, este foarte posibil ca, undeva în luna iunie-iulie, sperăm undeva în jur de 8.000 de bovine vii din România să plece în China", a spus Dragnea.

×