x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea spune că Guvernul ar putea modifica procedurile de achiziţie

Dragnea spune că Guvernul ar putea modifica procedurile de achiziţie

de Agerpres    |    05 Iun 2014   •   18:52
Dragnea spune că Guvernul ar putea modifica procedurile de achiziţie

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Iaşi, că există un proiect de modificare a legislaţiei privind organizarea de licitaţii pentru efectuarea a diverse lucrări publice.

Aflat într-o vizită la Iaşi pentru vedea care este stadiul lucrărilor la pasajul Mihai Eminescu din centrul municipiului reşedinţă de judeţ, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că a devenit o problemă naţională faptul că se întârzie mult cu finalizarea lucrărilor aflate în execuţie.

"Pe de o parte, sunt foarte multe licitaţii care se câştigă la un preţ foarte mic şi subevaluat, într-o competiţie nebunească a unor constructori care speră ca pe parcurs să facă anumite lucruri pentru a suplimenta costul lucrărilor. Pe de altă parte, este această sarabandă a contestaţiilor care întârzie foarte mult lucrările. Să sperăm că finalizăm un proiect de modificare a procedurilor de achiziţie", a spus Liviu Dragnea.

În acest sens, vicepremierul consideră că trebuie simplificată procedura de achiziţie şi de licitaţie şi, totodată, stabilite criterii standard.

"Neavând o procedură standard, neavând nişte criterii standard, fiecare şi-a dat cu părerea. Noi vrem să facem o standardizare a documentaţiei de licitaţie, o simplificare a procedurilor de achiziţie. Trebuie să discutăm în mod serios dacă la lucrări complexe, singurul criteriu care contează este criteriul preţ, ceea ce nu este în regulă, deoarece toată lumea este speriată acum şi se uită la preţ pentru a nu fi acuzată de Curtea de Conturi sau de alte instituţii pentru că a adoptat o decizie greşită", a spus Liviu Dragnea.

Exemplificând, vicepremierul a spus că sunt multe cazuri de firme care derulează proiecte nu numai pe fonduri europene, care au achiziţionat o lucrare la preţuri foarte mici şi care au întâmpinat dificultăţi din această cauză.

"Unele firme nu au putut să o ducă până la capăt, altele au gâfâit până au ajuns la capăt, iar altele care au reuşit să finalizeze lucrările au intrat în faliment. Trebuie o abordare mult mai serioasă", a conchis Dragnea.

Vicepremierul şi-a exprimat speranţa că Victor Ponta va reuşi să convingă Comisia Europeană "să înţeleagă că şi România are aceleaşi drepturi ca orice ţară, să poată să funcţioneze corect, iar banii care trebuie să fie investiţi să fie investiţi în termeni rezonabili, nu după doi ani de zile de când s-a organizat licitaţia".

×