x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ei vor controla serviciile sau serviciile îi vor controla pe ei

Ei vor controla serviciile sau serviciile îi vor controla pe ei

de Marius Gîrlașiu    |    17 Ian 2017   •   08:29
Ei vor controla serviciile sau serviciile îi vor controla pe ei
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

PSD şi-a asigurat aseară şefia Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, for care îi va chema la audieri pe directorii Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea şi Eduard Hellvig, după scandalul declanşat de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Social-democraţii vor să-şi pună un om şi în fruntea comisiei pentru controlul SIE, însă au amânat înfiinţarea acestui for pentru a evita un scandal monstru cu liberalii.

 

Baronul PSD de Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu, este omul impus de Liviu Dragnea la şefia Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI. Ţuţuianu a fost cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012 şi suspectat de Agenţia Naţională de Integritate că s-ar fi aflat în conflict de interese. Ceilalţi social-democraţi care vor face parte din comisie sunt senatorul Doina Federovici şi deputaţii Radu Băbuş şi Gabriel Nasta. De cealaltă parte, liberalii vor fi reprezentaţi de deputatul Cezar Preda (cel care iniţial fusese propus de PNL pentru şefia comisiei SIE) şi senatorul Ioan Chirteş, iar USR l-a propus pe deputatul Manuel Costescu, fost secretar de stat în ministerul Economiei pe vremea Guvernului Cioloş. Deşi s-a speculat că ALDE va miza pe Călin Popescu Tăriceanu, aliaţii PSD l-au trimis în comisie pe deputatul Marian Cupşa, cel care va fi şi vicepreşedinte al forului. Surse politice susţin că Liviu Dragnea ar fi fost cel care i-a cerut lui Tăriceanu să se retragă, iar copreşedintele ALDE i-a ascultat sfatul. Aşa cum era de aşteptat, UDMR l-a trimis în comisie pe senatorul Verestoy Attila, fost membru al comisiei şi în legislatura trecută. Partidul lui Traian Băsescu a rămas fără reprezentant în comisia SRI, iar parlamentarii PMP s-au retras din plen în semn de protest. “Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, PMP va refuza să participe la o astfel de mascaradă, de abuz, ne retragem de la această şedinţă”, a tunat în plen deputatul Robert Turcescu, cel care s-a autodeconspirat drept ofiţer acoperit al Armatei în septembrie 2014. Prilej pentru Călin Popescu Tăriceanu să-l ia peste picior, în hohotele de râs ale aleşilor puterii. "Jos mascarada, jos abuzul!", i-a replicat ironic preşedintele Senatului, aflat lângă Liviu Dragnea la conducerea şedinţei.

 

Au amânat scandalul

Programată tot pentru ieri, constituirea comisiei pentru controlul SIE a fost amânată la propunerea liderului deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea, pe motiv că au fost propuşi ca membri doar deputaţi, fiind nevoie şi de senatori, astfel încât negocierile vor continua şi în zilele viitoare. Social-democraţii au evitat astfel un conflict deschis cu liberalii, în condiţiile în care Liviu Dragnea a decis ca PSD să încalce cutuma parlamentară şi să preia şefia ambelor comisii pentru controlul serviciilor. Dragnea susţine că preşedintele Klaus Iohannis a fost primul care a încălcat tradiţia, numind în fruntea SIE şi SRI doi apropiaţi ai liberalilor, pe Eduard Hellvig la SRI şi pe Mihai Răzvan Ungureanu la SIE. Cel mai probabil, PSD îl va propune la şefia comisiei pentru controlul SIE pe deputatul Mihai Weber, un alt membru al acestei comisii urmând să fie deputatul Dorel Căprar. “Ce e drept, într-o democraţie de tip feudal poţi să iei toate instituţiile şi să domini totul în Parlament, în logica majorităţii. Ar fi regretabil. S-ar comporta exact ca o armată roşie care vine şi cucereşte Parlamentul. Cred că ar fi corect ca PNL, care este al doilea partid ca mărime, să deţină preşedinţia unei comisii speciale”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, înaintea plenului reunit.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Trebuie să-l cheme pe Hellvig şi el cred că îşi doreşte, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister. Cred că în Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite.

×