x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Europarlamentare - Alegeri de 24 de milioane de euro

Europarlamentare - Alegeri de 24 de milioane de euro

de Aniela Nine    |    08 Feb 2007   •   00:00
Europarlamentare - Alegeri de 24 de milioane de euro

Alegerea celor 35 de europarlamentari va costa statul roman 80 de milioane de lei noi, adica aproximativ 24 de milioane de euro. Data alegerilor ramane 13 mai, iar pana atunci Guvernul vrea sa realizeze un sondaj pentru a vedea cam ce asteapta romanii de la alegerile pentru PE.

Ultimele decizii privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European au fost adoptate ieri de Executiv printr-o ordonanta de urgenta si alte opt hotarari de guvern. Concret, pentru organizarea europarlamentarelor, Cabinetul Tariceanu a decis alocarea a 80 de milioane de lei noi, adica ceva mai mult de 24 de milioane de euro. Romanii aflati in strainatate vor putea vota atat la ambasade sau consulate, cat si in alte circumscriptii electorale a caror organizare cade in sarcina autoritatilor locale, acolo unde romanii sunt in numar mare. Calendarul desfasurarii actiunilor de pregatire a alegerilor prevede ca la 13 aprilie sa inceapa campania electorala, listele cu candidaturile putand fi depuse pana la 14 martie.

CONDITII. Actele adoptate ieri de Executiv nu introduc schimbari in ceea ce priveste documentele necesare pentru exercitarea votului, cetatenii din tara se vor putea prezenta la vot cu buletinul sau cartea de identitate, iar pentru persoanele din strainatate va fi valabil pasaportul. "Pentru ca suntem tara membra a UE, cetatenii comunitari pot vota in Romania. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sunt sa aiba domiciliu sau resedinta pe teritoriul Romaniei, sa aiba drept de vot in tara de origine si sa nu fi votat deja pentru un alt stat membru la alegerile care au avut loc in 2004", a precizat secretarul de stat in MAI Victor Paul Dobre.

INFORMARE. Pentru ca este prima oara cand in Romania se organizeaza alegeri pentru Parlamentul European, Agentia de Strategii Guvernamentale va organiza un program de informare a populatiei in legatura cu semnificatia politica a alegerilor, dar si cu temele care vor intra in dezbatere. Mai mult, a anuntat ieri Tariceanu, tot ASG va face si un sondaj, pentru a vedea care sunt asteptarile romanilor in privinta acestor alegeri.

×
Subiecte în articol: politic