In discursul pe care l-a tinut intr-o limba engleza aproximativa in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, presedintele Traian Basescu a vorbit despre drepturile minoritatilor din Romania, euroregiunea Marea Neagra si aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Raspunzand intrebarii unui parlamentar rus, seful statului i-a spus acestuia: "Ati stat 30 de ani in Romania si nimeni nu v-a intrebat de ce".
|
Corespondenta din Strasbourg |
Drepturile minoritatilor etnice din Romania, euroregiunea Marea Neagra si aderarea la Uniunea Europena au fost principalele puncte de discutie cu care presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a prezentat in fata Adunarii Parlamentare a CE.
La o zi dupa prezentarea raportului privind centrele de detentie ale CIA, parlamentarii europeni
s-au aratat mult mai interesati de detaliile privind situatia minoritatilor, decat de cele legate de celebrul fax egiptean, serviciile speciale elvetiene sau zborurile secrete. Cerandu-le membrilor adunarii sa sprijine, in parlamentele nationale, procesul de ratificare a tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Basescu s-a referit la actuala legislatie in materie de minoritati ca fiind un bun exemplu pentru Europa. "Modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale este recunoscut pe plan european. Din pacate, acest tratament de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, in ciuda prezentei unei minoritati romane importante din punct de vedere numeric", a atras atentia presedintele. Seful statului a tinut sa precizeze ca nu face critici, ci remarci. "Imi este greu sa accept ca Romania ar avea probleme cu minoritatile", a spus Basescu.
REFREN MOLDOVENESC. In incercarea de a contribui la stabilitatea si cooperarea regionala, presedintele a dat drept exemplu relatia dintre Romania si Republica Moldova, orientarea europeana a vecinilor de peste Prut fiind "o prioritate a Romaniei". "Ne-am angajat sa sprijinim eforturile Republicii Moldova de a actiona conform standardelor democratice si de a-si aduce contributia proprie la consolidarea securitatii regionale", a spus Basescu. Presedintele a atras atentia asupra problemelor cu care se confrunta Moldova, spunand ca evolutia sa fireasca este blocata de conflictul transnistrean, care ii ameninta integritatea teritoriala si exercita presiuni economice si
politice. Vorbind despre conflictul din Transnistria, Basescu a calificat aceasta regiune drept "o enclava in care criminalitatea si domnia bunului plac al unei oligarhii fac legea", o dovada a absentei dreptului in Transnistria, a precizat seful statului, fiind "modul de raportare la decizia CEDO in cazul Ilascu". "Pentru acest caz exista o singura solutie: libertatea si intoarcerea acasa a cetatenilor romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa", a afirmat Traian Basescu.
REGULI. Cu toate acestea, in conferinta de presa de dupa dezbatere, Basescu i-a dat un foarte laconic raspuns unui jurnalist moldovean. Intrebat de ce acordarea cetateniei romane pentru moldoveni "se temporizeaza", Basescu
i-a raspuns, in limba engleza: "Si noi, si voi avem reguli".
CAPITANUL PRESEDINTE
|
Cele mai savurate raspunsuri ale presedintelui au fost cele referitoare la bazele americane si la o interpelare in limba franceza, in care Basescu a fost rugat sa vorbeasca in franceza. La intrebarea unui parlamentar rus privind bazele SUA, Basescu a spus ca Romania respecta toate acordurile si obligatiile internationale in materie, dar, de asemenea, a replicat retoric: "Ati stat 30 de ani in Romania si nu v-a intrebat niciodata nimeni de ce". La fel, el a raspuns rugamintii de a vorbi in franceza spunand ca nu este vorbitor de franceza, "pur si simplu pentru ca a fost capitan in marina comerciala, domeniu in care engleza este limba care te salveaza".
|