„Am vrea să înțelegem, domnule Prim Ministru, dacă această lipsă de reacție este cauzată de o neputință a instituției pe care o conduceți de a proteja rezervația Delta Dunării de interesele pur economice ale statului vecin, sau mai degrabă de o complicitate a Guvernului României cu cei care au început deja să distrugă indirect ecosistemul Deltei prin operațiunile de adâncire ale canalului, deja efectuate fără aprobarea României?”, scrie FACIAS.
În același timp, un eventual acord din partea României, pentru includerea canalelor Bâstroe și Chilia în rețeaua TEN-T ar reprezenta un adevărat „act de trădare” din partea guvernanților, care ar acționa contrar intereselor legitime ale României și ale românilor.
„Vă solicităm a lua, prin structurile de specialitate, o poziție oficială fermă de opoziție cu privire la măsurile solicitate și să exprimați dezacordul în acest sens, în numele statului român, câtă vreme o atare manifestare devine tot mai stringentă în contextul actual. Considerăm că aprobarea din partea României a cererii Ucrainei și a Comisiei Europene pentru includerea celor două canale în rețeaua europeană de transport TEN-T reprezintă un act de înaltă trădare, așa cum este această faptă prevăzută de Art. 398 coroborat cu Art. 394 lit. b din Codul Penal al României. În acest context, FACIAS va sesiza aceste aspecte organelor competente, dar și organismelor de drept internațional, prin interpelări transmise și solicitări în scopul unei intervenții în vederea protejării nu numai a intereselor naționale, dar și a mediului”, subliniază FACIAS.