x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fara inlocuiri - Sefii CJ, aparati de Basescu

Fara inlocuiri - Sefii CJ, aparati de Basescu

de Monica Iordache Apostol    |    10 Oct 2005   •   00:00
Fara inlocuiri - Sefii CJ, aparati de Basescu

Seful statului nu e de acord cu schimbarea presedintilor consiliilor judetene in timpul mandatului.

Seful statului a mai dat un bobarnac Guvernului, declarand ca nu este de acord cu schimbarea presedintilor de Consilii Judetene in timpul mandatului.

"Nu sunt de acord cu legea schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene in timpul mandatului. Este toxica." Afirmatia categorica ii apartine presedintelui Traian Basescu si a fost facuta la intalnirea cu presedintii de CJ si cu primarii din tara, desfasurata sambata la Poiana Brasov. Dupa ce coalitia de guvernamant a marsat luni in sir pe ideea schimbarii imediate a sefilor Consiliilor Judetene, cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, acum declaratia presedintelui vine in sprijinul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a pledat pentru schimbarea modalitatii de alegere si revocare a sefilor CJ abia din 2008. Motivul este acela ca o asemenea modificare este neconstitutionala. Basescu a explicat si el ca Legea administratiei publice s-a modificat numai pentru capitolul Bucuresti de vreo patru ori pe timpul mandatului sau de primar, "in functie de cum era nevoie" si ca mentinerea prevederilor actuale in privinta CJ pana la expirarea actualelor mandate este "un element de responsabilitate". Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent si el la intalnire, a declarat ca nu are nimic impotriva declaratiilor prezidentiale, daca trebuie consultata Coalitia .

NEUTRALIZATI SI PENALI. Presedintele Traian Basescu a mai afirmat si ca prefectii trebuie "neutralizati" politic in cel mai scurt timp. "De ce sa intarziem sa facem prefectul functionar public neutru din punct de vedere politic? Prefectul nu are dreptul sa mai fie cel care sa interfereze cu deciziile Consiliului Local si sa le modifice. Va trebui insa sa le verifice strict legalitatea", a spus seful statului, adaugand si ca acesta trebuie sa raspunda penal pentru blocarea deciziilor legale. "El valideaza de multe ori, daca este de aceeasi culoare politica cu majoritatea, hotarari ilegale si blocheaza hotarari legale, pentru ca politic asa a hotarat el", a declarat seful statului.

CREDITE MAI MARI. Basescu a mai explicat ca, in acest moment, plafonul de indatorare a Consiliilor Locale i se pare scazut. "Va trebui sa gasiti solutia garantarii creditelor patrimoniale cu patrimoniul local, pentru a nu mai face surprize Guvernului, care afla in ultima clipa ca nu stiu ce administratie nu poate rambursa creditul si trebuie sa faca plata din bugetul de stat", i-a sfatuit el pe alesii locali.

PRESIUNI IN TERITORIU
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Oteanu, a declarat pentru Rompres ca exista presiuni din teritoriu pentru a se urgenta schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene. Olteanu a spus ca, pe de o parte, se intentioneaza modificarea Legii administratiei publice pentru o "descentralizare serioasa" si, pe de alta parte, se incearca promovarea cu rapiditate a unei modificari a modalitatii de alegere si revocare a sefilor CJ. "Ei sunt, in acest moment, alesi cu jumatate plus unu din voturi si revocati cu doua treimi, ceea ce este cel putin inechitabil", a explicat el, adaugand ca "exista o presiune foarte puternica din teritoriu pentru a se face aceasta modificare".
×
Subiecte în articol: politic