x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu: Boicotăm un referendum de revizuire a Constituţiei, dacă vom avea un text care omoară democraţia

Ungureanu: Boicotăm un referendum de revizuire a Constituţiei, dacă vom avea un text care omoară democraţia

28 Mai 2013   •   17:52
Ungureanu: Boicotăm un referendum de revizuire a Constituţiei, dacă vom avea un text care omoară democraţia
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Forţa Civică va boicota un eventual referendum pentru revizuirea Constituţiei, dacă modificările ce vor fi aduse sunt menite "să omoare democraţia în România", a declarat marţi preşedintele formaţiunii, Mihai-Răzvan Ungureanu, precizând că acest partid a depus la comisia de revizuire a legii fundamentale o serie de amendamente, informează agerpres.ro.

"Proiectul de Constituţie, aşa revizuit cum îl pregăteşte comisia condusă de dl Antonescu, va trebui să treacă mai întâi pe la CCR, înainte de a ajunge la vot în Parlament. Am mare încredere în experienţa şi calibrul profesional al judecătorilor de la CCR, pentru a nu lăsa elemente de modificare care duc la transformarea României într-un stat autoritar, unipartinic să apară în textul revizuit al noii Constituţii. Dacă ne vom confrunta cu un text constituţional care omoară democraţia în România, dacă aşa ceva va trece prin vot, ţinând cont de majoritatea USL în Parlament, ne pregătim pentru boicotarea referendumului", a afirmat Ungureanu, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că apelul său către români este acela de a privi dezbaterea pe revizuirea Constituţiei cu foarte mare seriozitate.

În acelaşi timp, Ungureanu a criticat amendamentele aduse de USL la proiectul de revizuire a legii fundamentale, în special cele referitoare la modul în care se desemnează premierul.

"Înţelegem că se insistă, mai ales din partea PSD, ca primul-ministru să fie desemnat şi susţinut apoi de partidul care ocupă maxim de mandate. Această propunere este o propunere croită pe PSD, care are în momentul de faţă, în continuare, un bazin de 30, 35% de electori. PSD-ul dă primul-ministru şi din momentul acela PSD se cimentează definitiv ca partid de guvernământ în România. Problema nu este mecansimul în sine, ci faptul că asigură definitiv dominaţia PSD în România, golind de sens, de conţinut, una dintre atribuţiile constituţionale ale preşedintelui Românie, aceea de a avea libertatea să propună un candidat la postul de prim-ministru", a explicat Ungureanu.

Printre amendamentele susţinute de Forţa Civică se numără: introducerea menţiunii că raportul dintre judeţe şi regiuni este reglementat prin lege organică, dreptul românilor cu domiciliu sau reşedinţă în străinătate de a vota prin corespondenţă, numirea Avocatului Poporului pe o durată de cinci ani dintre foştii judecători ai CCR, schimbarea componenţei Curţii Constituţionale astfel încât ea să fie formată din 27 de judecători.

De asemenea, printre amendamentele susţinute de Ungureanu se află trecerea la Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

Senatorul Forţei Civice mai doreşte ca parlamentarii să nu poată avea mai mult de două mandate consecutive, pentru a se preveni, astfel, "apariţia unor reţele de influenţă".  

×