x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fotbal si politica la Cluj-Napoca

Fotbal si politica la Cluj-Napoca

17 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

In aceste zile, competitia este cuvantul de ordine in Cluj. Se joaca, pe langa meciurile Campionatului European de Fotbal, si finala pentru primarie. Iar echipele care se infrunta permanent nu le dau clujenilor nici un moment de pauza si, spre deosebire de fotbal, stilul de campanie electorala adoptat de candidatii la primarie nu e intotdeauna fair-play.
CAMELIA IONESCU, SILVIU SERGIU

Echipele Aliantei D.A., PNL-PD, in frunte cu Emil Boc, si cea a PSD, condusa de proaspatul demisionar de la Ministerul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, au asaltat, incepand de luni seara, posturile locale de televiziune si primele pagini ale publicatiilor clujene. Stirile clujene din ultima saptamana dinaintea campaniei se impart in trei categorii: cine ce-a mai zis de primarie, cine pe cine a batut la fotbal si, bineinteles, cum va fi vremea la Cluj.

Oamenii privesc totusi cu multa rabdare - calitate pentru care ardelenii sunt celebri - disputele mediatice ale celor doi candidati care au debutat luni seara la un post tv local cu discursuri cel putin patimase. Cei doi contracandidati s-au blagoslovit reciproc cu apelative care de care mai colorate.

Grai ardelenesc

Formatiunile politice aflate in cursa decisiva pentru primaria clujeana, PSD si Alianta PNL-PD, au promis si derulat, in general, o campanie electorala civilizata. Ca sa convinga cetatenii ca sunt "de-ai casei", nu niste venetici, Ioan Rus si Emil Boc si-au reluat accentul de bastina, lasand discursul academic in Capitala, acolo unde amandoi promit ca nu vor sa se mai intoarca. Dar cum socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ, in cazul de fata de la Cluj, promisiunea de campanie frumoasa si eleganta mai are si scapari, unele oferind masura creativitatii celor doua echipe de campanie.

Caricaturi

"Intepaturile" de campanie s-au regasit in cotidianele locale, in paginile destinate publicitatii electorale. Alianta a imprastiat in mass-media mesaje dure referitoare la coruptia din PSD, partidul de guvernamant a raspuns cu caricaturi la fel de agresive.

Aliatii democrati si liberali au pus in miscare un manifest prin care il ridicau pe ex-ministrul Ioan Rus la rangul de baron si infierau politica pesedista, prezentand o insiruire de argumente in favoarea tezei ca fiecare oras are baronul propriu, iar la Cluj-Napoca, fericitul beneficiar al titlului de "noblete" este tocmai candidatul PSD. Sloganul a fost si mai sugestiv: "Ioan Rus s-a intors acasa. Clujeni, feriti-va buzunarele!". Echipa lui Rus a ripostat prompt si l-a portretizat pe Emil Boc ca pe un Hitler mai mititel, cu cravasa, pe care o agita amenintator cocotat pe Dealul Feleacului.

"Cetateanul turmentat"

Pesedistii nu s-au oprit aici. Mii de fluturasi de campanie l-au retrogradat pe Boc de la pozitia de "catindat", la cea ce "cetatean turmentat", usor inclinat pe spate, cu un pahar opac in mana, la un pas de a i se lua carnetul pentru "conducere in stare de ebrietate avansata, de catre fostul sef al politistilor". Arsenalul ambelor tabere a fost plasat in cutiile de scrisori ale clujenilor, reusind sa scoata din banal campania pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

In final, se pare ca sportul rege va iesi invingator din confruntarea cu politica. Sambata, la ora 7:00, campania electorala ia sfarsit, insa meciurile Campionatului European se anunta din ce in ce mai interesante. Clujenii le vor urmari suspinand ca nationala nu s-a calificat printre premiantele Europei. Din pacate, acest lucru e valabil, cel putin deocamdata, si in politica.

Cu jalba la straini

Nu putine au fost ocaziile in care, la confruntarile televizate, Rus si Boc s-au faultat fara menajamente, fara ca moderatorii sa le arate cartonasul galben. Intr-una din seri, cand polemica pe tema grupurilor de interese din administratia clujeana atinsese cote maxime, candidatul PSD si-a pierdut cumpatul. Emil Boc s-a laudat ca va inlatura "gasca" PSD. "Gasca e partidul vostru de nenorociti!", a scrasnit din dinti Rus. Iar Boc a rasuflat usurat amintindu-si ca adversarul sau a parasit recent militarizatul Minister de Interne. Numai ca tacticile de campanie au creat iritare in ambele tabere. Astfel ca Emil Boc a declarat ca dupa alegeri se va adresa forurilor internationale pentru a reclama modul in care PSD Cluj isi face campanie electorala. El a explicat ca nu recurge la acest demers acum pentru "a nu se interpreta". Nici PSD Cluj nu se lasa mai prejos si anunta si el ca va protesta la organizatiile internationale impotriva extremismului promovat de catre democratii clujeni. "Protestul va fi inaintat Consiliului Europei, Internationalei Socialiste si altor organizatii pentru apararea drepturilor omului si incrimineaza mesajele transmise public de Alianta PNL-PD, care incita la intoleranta, ura politica si segregare", se arata intr-un comunicat al PSD Cluj.
×
Subiecte în articol: politic psd campanie