x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Frăție” incredibilă în Parlament. Trei lideri vor ca și președinții de CJ-uri să fie aleși în două tururi

„Frăție” incredibilă în Parlament. Trei lideri vor ca și președinții de CJ-uri să fie aleși în două tururi

de Ion Alexandru    |    28 Ian 2020   •   10:23
„Frăție” incredibilă în Parlament. Trei lideri vor ca și președinții de CJ-uri să fie aleși în două tururi

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, formațiune controlată de Traian Băsescu, a dezvăluit, ieri, că există în Parlament un proiect comun cu ALDE și Pro România, cele trei entități aliindu-se pentru a cere Guvernului Orban să introducă în Legea alegerilor locale a mențiuni ca președinții de consilii județene să fie, la rândul lor, aleși în două tururi de scrutin. Direct avantajate de alegerea primarilor în două tururi, cele trei formațiuni politice vor același lucru și pentru „baronii locali”, în ciuda faptului că Executivul își propune eliminarea integrală a alegerilor de către populație a acestor demnitari.

 

Aliații de conjunctură ai PNL, care au susținut, prin vot, instalarea Guvernului Orban, în luna noiembrie a anului trecut, s-au „încuscrit” cu Victor Ponta și încearcă să ridice ștacheta în legătură cu modificarea legislației electorale pentru alegerile locale care vor avea loc peste câteva luni. Partidul Mișcarea Populară, ALDE și Pro România dau peste cap planurile Executivului liberal și cer două tururi de scrutin la alegerea președintelui de Consiliu Județean. Interesant este că alegerea acestui demnitar nu este luată în calcul în proiectul pentru care Guvernul își asumă răspunderea, liberalii intenționând să modifice această parte a legislației prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență. În viziunea PNL, președinții de Consilii Județene nu trebuie să fie aleși prin vot direct, la urne, ci să fie votați de consilierii județeni, din rândul acestora.

 

Anunțul, făcut de omul lui „Petrov”

Însă, potrivit liderului PMP, Eugen Tomac, împreună cu Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu cer amendarea proiectului de asumare, prin introducerea acestei obligativități. „Votăm împotriva unei eventuale moțiuni, din motive de susținere a Guvernului și în primul rând, noi am cerut premierului Orban să-și asume ferm, atunci când am dat votul pentru învestire, că va promova acest proiect și iată că se întâmplă ceea ce ne așteptam, Guvernul își pune pe masă mandatul și își asumă revenirea pentru alegerea primarului în două tururi. În mod clar, amendamentul PMP pentru această inițiativă vizează ca președintele Consiliului Județean să fie ales exact așa cum propunem să fie aleși și primarii, în două tururi, așa cum este ales președintele României. Credem că și președintele județului, președintele CJ trebuie să fie ales tot prin vot direct de către cetățeni și tot în două tururi, pentru a avea legitimitate și susținere totală din partea comunității. Deci mi se pare absolut firesc ca așa cum cerem ca primarii să fie aleși în două tururi și președintele CJ să fie votat de toți cetățenii, tot în două tururi”, susține președintele partidului lui Traian Băsescu.

 

Ca la primari și președinte

Pro România, care nu a votat pentru învestirea Guvernului Orban, s-a arătat pentru alegerea primarilor în două tururi, declarând că nu va vota o moțiune de cenzură care incriminează un Executuiv care vrea să facă o astfel de modificare. Iar alegerea președinților de Consilii Județene tot în două tururi se înscrie în aceeași logică electorală a sporirii șanselor partidelor mici de a accede la astfel de funcții. ALDE, care a votat pentru Guvernul Orban, susține, la rândul său, astfel de inițiative, din aceleași motive. În schimb, PNL mizează pe un vot direct, într-un singur tur, pentru Consiliul Județean, pe care să-l contoleze și care să genereze, fără vot la urne, președintele instituției.

 

 

 

×
Subiecte în articol: eugen tomac