x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fuziunea PNL-AP, afacere fără profit

Fuziunea PNL-AP, afacere fără profit

de Monica Iordache Apostol    |    19 Apr 2008   •   00:00
Fuziunea PNL-AP, afacere fără profit

CONGRES ● Liberalii se vor stăpîni pe dreapta politică
Liberalii au parafat ieri protocolul de fuziune cu partidul lui Emil Constantinescu, Acţiunea Populară, partid cu un scor electoral de sub 1%. Constantinescu nu se va integra însă în PNL, retrăgîndu-se "în societatea civilă".



CONGRES ● Liberalii se vor stăpîni pe dreapta politică
Liberalii au parafat ieri protocolul de fuziune cu partidul lui Emil Constantinescu, Acţiunea Populară, partid cu un scor electoral de sub 1%. Constantinescu nu se va integra însă în PNL, retrăgîndu-se "în societatea civilă".


Congresul de fuziune PNL-AP a fost ieri prilejul pentru liberali să-şi clameze monopolul asupra dreptei româneşti. "Ca principal rep-rezentant al dreptei din România, trebuie să ne asumăm responsabilita-tea refacerii unităţii dreptei", a declarat Tăriceanu în cadrul congresului, împărţind scena politică: la stînga PSD şi PC, la dreapta PNL, iar PL-D în categoria partidelor populiste fără ideologie. "Dacă nu ac-ţionăm acum, Partidul Democrat minus Liberal, un partid populist, camuflat în hainele dreptei, va deveni principalul adversar ideologic al PSD. Trebuie să atragem electoratul de dreapta către noi, dacă nu o facem acum, acest electorat va fi atras de un partid prezidenţial fără scrupule", şi-a avertizat premierul colegii, făcînd apel la "unitate". De altfel, tot sub argumentul unităţii, Tăriceanu s-a arătat convins că PNL va cîştiga, în alegerile locale, cel puţin 7-8 primării reşedinţă de judeţ şi tot atîtea preşedinţii de consilii judeţene.


SE ÎNTORC ŢEPELE. Deşi s-au raportat permanent la PD-L, atacurile liberalilor la adresa "partidului prezidenţial" au fost mai degrabă voalate. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat şi el că adevărata dreaptă din România este PNL şi nu "acei oameni care vînd granit cînd sînt primari sau acei oameni care nu ştiu decît să calomnieze, să atace şi să înjure". Şi Smaranda Enache, fost membru AP şi proaspăt intrată în Biroul Politic al PNL, i-a avertizat pe liberali de pericolul Traian Băsescu. "Marile ţepe în care ni s-a promis că se vor zbate corupţii, capitaliştii de cumetrie şi mătuşile lor se iţesc falnic pentru a-i executa pe democraţii responsabili, care s-au încăpăţînat să nu emigreze, să nu se retragă la mînăstiri şi care nu au abjurat de la principiile lor. Ţepele ne aşteaptă pe noi!", a declarat Smaranda Enache, în faţa delegaţilor la congres.


RETRAGERE. După semnarea protocolului de fuziune, liderul AP, Emil Constantinescu, a anunţat că se retrage din viaţa politică în rîndurile societăţii civile, pentru a apăra "casa liberală din afara ei". "După această fuziune, mă voi reîntoarce, deplin, cu toate forţele, în societatea civilă, pentru a contribui la reconstrucţia societăţii civile, slăbită, astăzi, marcată de compromisuri", a explicat Emil Constantinescu. Congresul a aprobat în final "Manifestul pentru o politică pragmatică şi civic liberală" şi i-a acordat lui Sorin Botez, fost membru fondator al PNL, statutul de membru fondator de onoare al partidului.

×
Subiecte în articol: politic pnl