x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: Este necesară o poziţie neechivocă a comunităţii internaţionale privind decizia Rusiei referitoare la Crimeea

Geoană: Este necesară o poziţie neechivocă a comunităţii internaţionale privind decizia Rusiei referitoare la Crimeea

de Agerpres    |    01 Mar 2014   •   19:00
Geoană: Este necesară o poziţie neechivocă a comunităţii internaţionale privind decizia Rusiei referitoare la Crimeea

Senatorul Mircea Geoană a atras atenţia sâmbătă că este necesară o poziţie neechivocă a comunităţii internaţionale la nivel de ONU, OSCE, UE şi NATO de condamnare a intenţiilor "inacceptabile" din partea Rusiei privind situaţia din Crimeea.

"Decizia Dumei de stat de autorizare de trupe ale Federaţiei Ruse pe teritoriul unui stat suveran reprezintă un act de maximă gravitate, antrenând riscuri incalculabile la adresa securităţii regionale şi internaţionale. Decizia este în afara dreptului internaţional şi reprezintă o întoarcere la acţiunile şi retorica Războiului Rece. Federaţia Rusă este oficial un garant internaţional al independenţei şi suveranităţii Ucrainei, conform tratatului semnat la Budapesta în 1994, şi trebuie să se comporte ca atare", afirmă Geoană într-un comunicat.

El subliniază că în situaţia în care această decizie se va materializa ea va fi considerată drept o agresiune militară împotriva unui stat suveran, cu toate consecinţele juridice, politice şi strategice aferente.

În opinia fostului ministru de Externe, este necesară o poziţie neechivocă a comunităţii internaţionale de condamnare a acestor intenţii "inacceptabile" de la un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU şi membru G-8 şi de încurajare a găsirii unei soluţii politice şi diplomatice.

×
Subiecte în articol: mircea geoana armata rusa ucraina