x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern - Secretomanie in loc de comisar

Guvern - Secretomanie in loc de comisar

de Aniela Nine    |    21 Oct 2006   •   00:00
Guvern - Secretomanie in loc de comisar

Surpriza la Guvern, ieri. In locul lui Tariceanu, care trebuia - dupa cum el insusi promisese - sa anunte numele comisarului european, purtatorul de cuvant al Executivului a iesit si a declarat ca anuntul va fi facut de presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso.

Numele politicianului care ne va reprezenta la Bruxelles in calitate de comisar european e tinut sub cheie de premierul Tariceanu. Desi luni, aflat la Parlament, Tariceanu a promis public ca pana la data de 20 octombrie va anunta numele comisarului european, ziua de ieri (vineri, 20) a trecut fara ca seful Executivului sa faca anuntul. Ieri, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a anuntat sec: "Primul-ministru a avut consultari cu presedintele CE, Jose Barroso, si cei doi oficiali au cazut de acord ca primul-ministru sa transmita propunerea domnului Barroso, iar acesta va anunta numele comisarului european dupa ce isi va da acceptul si va stabili portofoliul care ii va reveni". Oana Marinescu a dat si o explicatie pentru aceasta schimbare de ultim moment: "Procedura se justifica, avand in vedere faptul ca viitorul comisar european nu va fi un ambasador al Romaniei la Bruxelles, ci un ministru in Guvernul European, condus de presedintele CE".

IN CEATA. Declaratiile de ieri de la Guvern, in afara de faptul ca au anuntat schimbarea "procedurii" de nominalizare a viitorului oficial european, nu au mai lamurit nimic altceva. Intrebata de persoanele care figureaza pe lista candidatilor, Marinescu nu a facut decat sa reaminteasca o declaratie veche a premierului: sapte persoane, figuri publice. In plus, un element care s-ar fi vrut "lamuritor": CV-urile lor sunt pe website. Nici data la care s-ar astepta vestea de la Barroso nu se poate divulga de Executiv. Au totusi o singura "certitudine": "Din consultarile avute de premier cu presedintele CE, Barroso, a reiesit ca ziua de 20 octombrie nu este termenul-limita". Surse oficiale citate de Mediafax spun ca anuntul va fi facut luni de Barroso. Tot surse oficiale dau si o explicatie pentru aceasta schimbare: de fapt, numele mult asteptat este chiar Calin Popescu Tariceanu! Si cum premierul nu putea sa se "autoanunte" ca viitor comisar… procedura a fost schimbata. Pe de alta parte, liderul PRM, C.V. Tudor, a declarat tot ieri ca persoana nominalizata pentru postul de comisar european este Mihai Ungureanu, propunerea in acest sens fiind trimisa, miercuri, la Bruxelles, "in plic inchis", prin posta diplomatica.

SI BASESCU A DISCUTAT CU BARROSO
Despre viitorul comisar european roman a discutat cu Jose Barroso si presedintele Basescu. "Sigur ca am vorbit, si nu numai cu el. Este o problema interna, si de politica externa si care priveste si Comisia Europeana", a declarat ieri seful statului, aflat la summit-ul PPE de la Helsinki. Mai tarziu, Basescu a revenit pentru a preciza ca, pentru el, numirea comisarului european nu este o problema prioritara, decizia urmand sa se ia in cadrul "legal si corect, la momentul potrivit". Chestionat ulterior de jurnalisti cine desemneaza comisarul european din partea Romaniei, Basescu a raspuns doar atat: "Cititi Constitutia!".

×
Subiecte în articol: politic european Barroso