x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, lăsat fără ministrul Culturii

Guvernul, lăsat fără ministrul Culturii

de Gabriela Antoniu    |    09 Oct 2014   •   20:57
Guvernul, lăsat fără ministrul Culturii
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Băsescu a semnat decretul de revocare fără să aştepte o altă nominalizare pentru acest post
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că a semnat decretul de revocare din funcţia de ministru al Culturii a lui Kelemen Hunor, care deţine şi funcţia de vicepremier, spunând că a aşteptat până acum o nominalizare pentru acest post, dar s-a întrecut măsura. “Aştept de trei luni un înlocuitor pentru ministrul Culturii. Cred că niciodată nu am avut atâta răbdare cât am avut cu cazul Hunor, dar s-a întrecut măsura”, a spus Băsescu. În acest context, el a atacat Guvernul şi pe premierul Ponta, reproşându-i că în loc să negocieze direct cu proprietarii operei lui Brâncuşi “Cuminţenia pământului”, pentru a o cumpăra cu 20 de milioane de dolari, a dat bani  la administraţiile locale. “Cred că aici guvernul greşeşte contestând inutil şi fără acte – nu există acte, m-am documentat, prin care se poate proba că statul român ar fi plătit vreodată acea statuie. Atunci, existând hotărârea judecătorească, mai bine reduceai de la baroni din 2,4 miliarde de lei, ce însemnau 80 milioane? Nici măcar un contract de asfaltare serios... Apropo de contracte de asfaltare, un sfat, dragi primari primiţi bani cu nemiluita, plătiţi datorii şi nu vă apucaţi de făcut nefăcute că vedeţi ce vine şi e bine să nu vă bucuraţi că i-aţi primit pe cei de care nu aveţi nevoie sau nu puteţi să-i cheltuiţi legal”, a mai spus Băsescu.

Ponta: Nu ştiu dacă nu e o răzbunare
În replică, premierul Victor Ponta a spus că a aflat de la televizor că nu mai are ministru al Culturii şi că va face astăzi o propunere. “O să discut acest lucru cu ceilalţi parteneri de coaliţie şi sigur că mâine vom face o propunere, fie de interimat, fie de ministru definitiv. Nu ştiu dacă e, aşa, o răzbunare împotriva Guvernului, nu m-a anunţat domnul preşedinte, am aflat la televizor că nu mai avem ministru al Culturii. Cred că în această perioadă Cultura are câteva proiecte importante de finalizat – mă gândesc cel puţin la Teatrul Naţional şi la Opera Naţională, mai sunt şi altele – aşa încât nu vom întârzia", a declarat ieri premierul.

Kelemen Hunor a anunţat la jumătatea lunii iulie că la 1 august va demisiona din funcţiile deţinute, în contextul în care Guvernul s-a alăturat Comisiei Europene într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR. Astfel, demisia lui Kelemen Hunor a fost un compromis pentru rămânerea UDMR la guvernare. În locul lui Hunor, pentru ambele funcţii, UDMR a propus-o pe senatoarea Rozalia Biro, dar Băsescu a refuzat să o numească în funcţie. “Oricând, în timpul mandatului meu, primul-ministru o va propune pe doamna Biro pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Tranporturilor, ministere legate de experienţa în administraţie, nu voi ezita să o numesc. Dar nu la Ministerul Culturii unde consider că cunoaşterea deplină a limbrii române este esenţială", i-a reproşat preşedintele Rozaliei Biro. UDMR a refuzat însă să facă o altă nominalizare, menţinându-şi propunerea. Conform unei decizii a Curţii Constituţionale, şeful statului are dreptul doar o singură dată să refuze numirea unui ministru.

Cu demisia pe masă
La începutul lunii septembrie, vicepreşedintele UDMR Lszlo Borbely declara că Kelemen Hunor nu poate părăsi postul de ministru al Culturii şi cel de vicepremier deoarece şeful statului nu i-a semnat decretul de revocare din funcţie. “Aşteptăm deocamdată, este o situaţie în care, constituţional vorbind, până când nu semnează preşedintele această demisie a domnului Kelemen Hunor, el poate conduce frâiele ministerului. După această decizie, în 45 de zile poate fi numit un alt ministru ca să asigure interimatul şi după alte 45 de zile se impune o numire. Asta nu înseamnă că nu poţi să o faci mai repede. Deocamdată suntem în faza în care domnul Kelemen Hunor este acolo pentru că nu a fost semnată demisia lui de către preşedinte”, a declarat Borbely.

×