x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul pune pe roate CNSAS

Guvernul pune pe roate CNSAS

de Monica Iordache Apostol    |    07 Feb 2008   •   00:00

ORDONANŢÅ ● Consiliul işi recâştigă drepturile
CNSAS reprimeşte dreptul de a verifica demnitarii, din oficiu sau la cerere, pentru a constata dacă au fost sau nu "lucrători operativi ai organelor de Securitate" sau informatori. Guvernul a introdus în ordonanţa CNSAS prevederea că rezultatul verificărilor se publică în Monitorul Oficial, fără a mai face apel la Justiţie.



ORDONANŢÅ ● Consiliul işi recâştigă drepturile
CNSAS reprimeşte dreptul de a verifica demnitarii, din oficiu sau la cerere, pentru a constata dacă au fost sau nu "lucrători operativi ai organelor de Securitate" sau informatori. Guvernul a introdus în ordonanţa CNSAS prevederea că rezultatul verificărilor se publică în Monitorul Oficial, fără a mai face apel la Justiţie.

Monica Iordache Apostol Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS)  nu mai dă verdicte de poliţie politică, dar face "constatări" pe care le publică în Monitorul Oficial. Aceasta este noua atribuţie acordată CNSAS printr-o ordonanţă de urgenţă emisă ieri de Executiv. Deşi iniţial proiectul de act normativ nu făcea nici o referire la verificarea demnitarilor, din perspectiva colaborării cu fosta Securitate, din şedinţa de ieri a Executivului actul normativ a ieşit modificat în mod esenţial. Astfel, Consiliul are, printre atribuţii, verificarea unor categorii de persoane sub aspectul "stabilirii calităţii de lucrător operativ al organelor de Securitate" şi sub aspectul "stabilirii calităţii de colaborator al Securităţii, prin transmiterea de informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii operativi, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar communist". Potrivit ordonanţei, sunt verificate 24 de categorii de demnitari, printre care preşedintele României, deputaţii şi senatorii, miniştrii şi secretarii de stat, prefecţii, şefii serviciilor de speciale şi de informaţii, precum şi alte categorii de demnitari până la nivelul celor cu funcţii de conducere în regii autonome şi companii naţionale. De asemenea, se supun verificării şi cei care deţin certificate de revoluţionar. Legea Ticu dădea dreptul instituţiei să facă şi verificarea celor care candidează la aceste funcţii. Conform ordonanţei, rezultatul verificărilor se publică în Monitorul Oficial.


TRANZITORIE. Prin ordonanţa de ieri, CNSAS îşi păstrează statutul de ordonator de credite, iar personalul îşi păstrează salariile şi alte drepturi stabilite deja prin legea bugetului de stat. Deşi textul ordonanţei nu face nici un fel de referire la trimiterea în justiţie a probatoriului alcătuit pe baza dosarelor, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern că membrii Colegiului "vor face constatări în loc să dea verdicte de poliţie politică, urmând ca acestea să fie trimise spre pronunţare în justiţie" singura precizare a ordonanţei este că rezultatul verificărilor poate fi atacat de cei vizaţi, în contencios administrativ. "Munca de deschidere a arhivelor, de cercetare a dosarelor va continua. Ceea ce ne gândim să propunem în continuare este ca CNSAS, pe baza dosarelor pe care le are la dispoziţie să facă doar nişte acte de constatare, urmând ca aceste dosare să le înainteze justiţiei care va decide, continuând şi componenta cealaltă şi anume accesul la propriul dosar, care va rămâne absolut neîngrădit", a declarat Tăriceanu. Premierul a mai spus că actul normativ emis ieri este "tranzitoriu", urmând ca Executivul să pregătească o altă ordonanţă, care va fi dezbătută cu toate partidele parlamentare, şi care să asigure func-ţionarea CNSAS "pe termen lung".


MAI PUTERNIC. Prin ordonanţa emisă ieri, CNSAS devine, paradoxal, mai puternic decât prin legea anterioară. Pe o parte a fost eliminată sintagma de "poliţie politică", destul de restrictivă şi în care nu puteau fi încadraţi mulţi dintre cei verificaţi. Pe de altă parte, verificarea se va face numai  de Direcţia de Investigaţii a CNSAS, fără să mai fie nevoie de votul Colegiului instituţiei, care bloca de multe ori verdictele privind colaborarea cu Securitatea. Consilierul premierului a recunoscut că noua ordonanţă dă CNSAS puteri suplimentare.


Andon: "Aceeaşi Mărie cu altă pălărie"

Comentând ordonanţa Guvernului, deputatul PC Sergiu Andon  ne-a declarat că la articolul 2 al vechii legi, membrii Executivului nu au făcut decât să înlocuiască termenul de decizie cu cel de constatare. "Se pare că nu s-a citit decizia Curţii Constituţionale de membrii Guvernului care demonstrează printre altele că nu e admisibil să existe în afara autorităţii judecătoreşti o procedură obligatorie. Procedurile administrative sunt recunoscute de Constituţie cu condiţia să nu fie obligatorii. Or, aşa cum reglementează OUG, e obligatoriu să te adresezi CNSAS pentru a obţine constatarea, decizia, avizul, poezia... oricum i-ar zice", a arătat Andon. Deputatul PC a subliniat că instituţia deţine monopolul verificărilor şi concluziilor, şi că actul normativ este tot neconstituţional indiferent pentru cât timp a fost dat. "Dacă mâine intră în vigoare (n.r. – ordonanţa CNSAS) şi se primeşte o constatare în temeiul ei poate fi atacată pe principiul de neconstituţionalitate", a conchis Andon.
  • Carmen Vintilă


Soarta Noricăi Nicolai, decisă azi

Curtea Constituţională decide azi dacă preşedintele Traian Băsescu este sau nu obligat să o numească pe Norica Nicolai ministru al Justiţiei. Premierul Tăriceanu a declarat ieri că problemele determinate de o eventuală întârziere a deciziei Curţii Constituţionale în cazul nominalizării Noricăi Nicolai pentru conducerea Ministerului Justiţiei pot fi depăşite prin nominalizarea unui nou ministru interimar. El a precizat că speră însă că nu se ajungă în această situaţie şi a arătat din nou că regretă impasul în care s-a intrat ca urmare a refuzului preşedintelui de a accepta nominalizarea Noricăi Nicolai.
  • Monica Iordache Apostol

×
Subiecte în articol: politic cnsas