x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Huiduieli de An nou pentru preşedinte

Huiduieli de An nou pentru preşedinte

de Aniela Nine    |    03 Ian 2008   •   00:00
Huiduieli de An nou pentru preşedinte

Prins intr-un discurs in care reforma clasei politice şi romănii din afara graniţelor au fost cuvintele-cheie, preşedintele Băsescu era gata să rateze momentul-cheie al trecerii in Noul An. Primit mai mult cu huiduieli decăt cu urale, şeful statului a mai apucat să numere doar ultimele cinci secunde ale lui 2007.

Prins intr-un discurs in care reforma clasei politice şi romănii din afara graniţelor au fost cuvintele-cheie, preşedintele Băsescu era gata să rateze momentul-cheie al trecerii in Noul An. Primit mai mult cu huiduieli decăt cu urale, şeful statului a mai apucat să numere doar ultimele cinci secunde ale lui 2007.

Deşi, in mod tradiţional, numărătoarea inversă de la trecerea dintre ani marchează ultimele zece secunde ale anului care se termină, romănii care s-au aflat in Piaţa Constituţiei in noaptea de Revelion au apucat să numere doar ultimele cinci secunde ale lui 2007. Prins intr-un discurs care a alunecat de la obiectivele Romăniei in acest an - un sistem de educaţie performant, reformarea clasei politice - la găndurile pentru romănii din diaspora sau Republica Moldova şi Ucraina şi cei aflaţi in teatrele de operaţiuni, preşedintele Băsescu era gata să rateze momentul-cheie al trecerii in Noul An. Şi-a intrerupt brusc speech-ul şi a mai apucat să numere la repezeală un 5, 4, 3, 2 şi... gata! "La mulţi ani, romăni! La mulţi ani, Romănia!".

MIZE. "Anul trecut in Piaţa Universităţii ne bucuram că, in sfărşit, Romănia ieşise definitiv din zona gri. Astăzi suntem la un an de la intrarea in UE. Avem multe mize. Miza noastră astăzi este un sistem de educaţie performant. O altă miză a romănilor este un sistem de sănătate care să ne satisfacă exigenţele şi nevoile. O altă miză este să incepem marile construcţii destinate modernizării sistemului rutier romănesc, construcţia autostrăzilor. De asemenea, să avem un mediu curat, să trăim in ambianţă cu mediul. Dar toate acestea nu pot fi realizate dacă nu ne realizăm obiectivul strategic, ca romănii să trăiască mai bine in ţara lor", le-a spus Băsescu celor prezenţi. El şi-a exprimat convingerea că in trei-patru ani "cu toţii vom putea spune că Romănia s-a schimbat profund, ca efect al intrării in UE". "Astăzi, romănii nu mai au dreptul să nu fie exigenţi şi avem trei condiţii pe care trebuie să le realizăm in aşa fel incăt mizele noastre, obiectivele noastre să devină realitate. Prima este nevoia unei clase politice care să fie dedicată poporului romăn. O a doua miză este să inţelegem că statul creează romănilor condiţii şi că fiecare romăn are obligaţia să-şi valorifice şansa pentru el şi pentru familia lui. O altă condiţie este să fim solidari intre noi, cu obiectivele noastre", a mai spus Băsescu.

REACŢII. Spre deosebire de alţi ani, speech-ul preşedintelui, ca şi sosirea lui in Piaţa Constituţiei au fost primite de cei prezenţi mai degrabă cu huiduieli şi fluierături decăt cu urale. Nici preşedintele nu a mai fost insă cel din anii trecuţi. Nici vorbă de şampania de la sfărşitul lui 2004, cănd, după ce a băut direct din sticlă şi a stropit mulţimea, Băsescu le-a aruncat-o celor din faţa scenei. De data aceasta, şeful statului s-a limitat la urările de "La mulţi ani", după care a coborăt in mulţime, de unde a urmărit focurile de artificii şi proiecţiile de laser. Cu excepţia celor aflaţi in imediata apropiere a locului din faţa scenei de unde Băsescu a urmărit focul de artificii şi care au profitat pentru a da măna cu el sau a-şi face poze, marea parte a celor din piaţă a ignorat prezenţa şefului statului. Nici la final, după ce artificiile s-au terminat, cănd a părăsit piaţa, romănii nu s-au mai repezit să ii ureze preşedintelui sau să işi fluture măinile către maşina prezidenţială, chiar dacă, cu capul scos pe geam, Băsescu făcea semne de rămas bun spre cei aflaţi pe marginea străzii.

aniela.nine@jurnalul.ro

Indemnizaţie mai mare in 2007

Conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul preşedinţiei, şeful statului a incasat in 2007 o indemnizaţie de 67.097 RON, cu 7.072 RON mai mult decăt in anul fiscal precedent. Şeful statului are un cont la BRD Constanţa in valoare de 170.730 RON, aproape 42.000 de dolari depuse la ABN Bucureşti şi 39.540 de dolari şi 26.100 de euro la ING Bucureşti. Băsescu deţine 250.000 RON in certificate de depozit cu discount precum şi 21.918 RON la BCR Bucureşti. La capitolul autoturisme, preşedintele a menţionat un automobil marca Matiz, fabricat in 2003. In plus, Băsescu deţine bijuterii şi ceasuri, dobăndite intre 1975 şi 1989, in valoare de 20.000 RON şi, respectiv, 35.000 RON, precum şi tablouri de 17.000 RON, dobăndite intre 1989 şi 2000. Impreună cu soţia, preşedintele deţine o cotă de 31,5% dintr-un teren de 174 metri pătraţi, precum şi un teren de 46 de metri pătraţi, ambele situate in Bucureşti şi dobăndite in 2003. Băsescu nu are datorii. Declaraţia de pe site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale nu este datată şi nici semnată, fiind insă postată la rubrica "Declaraţii de avere - ianuarie 2008.
×
Subiecte în articol: basescu politic