x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În PSD se caută vinovaţii. Lideri ai partidului cer demisii după înfrângerea lui Victor Ponta

În PSD se caută vinovaţii. Lideri ai partidului cer demisii după înfrângerea lui Victor Ponta

de Gabriela Antoniu    |    17 Noi 2014   •   21:07
În PSD se caută vinovaţii. Lideri ai partidului cer demisii după înfrângerea lui Victor Ponta
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

După exit-polurile de duminică seara şi anunţarea primelor rezultate oficiale ale scrutinului prezidenţial de duminică ce indicau înfrângerea lui Victor Ponta, în PSD a început forfota. Primul care a ieşit la rampă a fost vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă. "Poporul nu greşeşte niciodată. Poporul a ales în proporţie covârşitoare. Cred că este o lecţie pentru noi şi cred că ar trebui să facem un pas în spate. De prea multe ori, şi eu şi noi cu toţii, am simţit nevoia de un altfel de politică. Cred că după acest vot ar trebui să dăm ocazia echipei lui Iohannis să vină să guverneze. Eu sper sincer că ne va demonstra cum anume se poate o altfel de politică, de unde să învăţăm cu toţii", a declarat Negoiţă. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost însă de altă părere: "El poate să propună. Eu nu sunt de acord cu această acţiune dintr-un motiv foarte simplu : în această campanie, s-a tot spus că nu e bine ca Victor Ponta să fie preşedinte pentru a nu da toată puterea într-o parte. Şi atunci respectăm voinţa populară - să nu dăm toată puterea într-o parte şi să menţinem un echilibru politic. Preşedinţia la ei, Guvernul la noi". Dragnea a susţinut totodată că a vorbit cu majoritatea colegilor de filiale din ţară, iar părerea cvasi-unanimă a fost ca PSD să nu iasă de la guvernare. De asemenea, el a spus că a discutat şi cu partenerii de coaliţie ai PSD, iar aceştia şi-au exprimat dorinţa ca "acest Guvern să meargă înainte".

Numai că, în calitate de şef al campaniei prezidenţiale, Dragnea a intrat în colimatorul unui alt coleg de partid, Dan Şova, care nu a fost însă de acord cu ieşirea PSD de la guvernare deoarece Cabinetul Ponta “guvernează în baza programului care a primit în 2012 un vot la urne de 60%”. "Dacă mă întrebaţi, eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie. Dacă am acepta un alt raţionament, ar însemna să ne imaginăm că în momentul în care am fi câştigat, Liviu Dragnea nu ar fi avut niciun merit", a spus Şova.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că se impune o analiză a activităţii partidului în forurile de conducere, respectiv într-un congres al formaţiunii. "Cred că rezultatele acestor alegeri, cum s-a întâmplat de fiecare dată, trebuie să formeze obiectul unei analize serioase a forului de partid, într-un congres al partidului, care să tragă toate concluziile din această experienţă. Aşa am făcut de fiecare dată. (...) Conducerea partidului va judeca cum e cel mai bine", a declarat Ion Iliescu la B1TV. La RFI, el a susţinut că nu se impune acum demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului şi a PSD. "Nu e obligatoriu acum să demisioneze din fruntea Guvernului. Guvernul trebuie să-şi ducă misiunea o bucată de timp. Dar va fi o chestiune de analiză şi în partid, în PSD, în legătură cu situaţia existentă şi chestiunea Guvernului este secundară", a spus Iliescu. El a mai spus că în privinţa demisiei lui Ponta de la conducerea PSD, nu dă sugestii, dar partidul este dator şi probabil va fi un Congres extraordinar, care să analizeze rezultatul campaniei pentru prezidenţiale.


Ideea unui congres extraordinar al PSD a fost susţinută şi de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a susţinut că rezultatul alegerilor este unul foarte prost. El a cerut însă să fie un congres convocat statutar şi nu o întâlnire între grupuri restrânse. "E de aşteptat şi e clar că trebuie să facem o analiză şi împreună cu toate organizaţiile, cu toţi colegii noştri, să vedem până la urma urmei, s-au făcut nişte greşeli şi trebuie să vedem de unde sunt aceste greşeli. (...) Deci cred că pe fondul de organizare vor fi nişte oameni care sunt răspunzători şi trebuie să schimbăm lucrurile, trebuie să vedem, pentru că nu ne putem permite ca în următoarea perioadă orice tip de campanie să ne manifestăm aşa, să pierdem şi să nu ne dăm seama de ce pierdem. ", a declarat Vanghelie.

Ponta: Să avem decenţa şi înţelepciunea să tăcem din gură
Premierul Victor Ponta a pus capăt declaraţiilor belicoase din PSD, afirmând că “trebuie să avem decenţa şi înţelepciunea să tăcem din gură, o perioadă, toţi. “Domnul Negoiţă şi domnul Vanghelie au pierdut foarte rău în sectoarele pe care le reprezintă. Deci, cred că toţi trebuie să avem decenţa, bunul-simţ şi înţelepciunea să înţelegem că suntem, PSD, cel mai mare partid din România, dar suntem şi partidul care atrage şi cel mai mare vot negativ. Şi dacă avem mintea necesară să ne gândim ce avem de făcut. Dacă nu, vom pierde cu alte ocazii", a declarat preşedintele PSD. El a spus că în perioada următoare vor fi analizate, alături de Dragnea şI ceilalţi pesedişti, rezultatele, vor fi trase concluziile şi va schimba PSD direcţia aşteptată de oameni. “Până atunci, însă, cu toată autoritatea şi sprijinul pe care încă îl am în PSD, voi avea grijă să păstrez acest partid unit şi să ne despărţim drumul de toţi cei care-şi doresc altceva în viaţă sau cei care consideră că acum e momentul să obţină vreun avantaj personal", a subliniat Ponta. El a precizat că este hotărât să rămână în funcţia de prim-ministru, să continue actul de guvernare, alături de PSD, UNPR, PC, UDMR şi PLR şi să dialogheze cu preşedintele ales, Klaus Iohannis. Premierul a anunţat totodată că astăzi toată coaliţia va vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şI că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare care împreună cu reprezentanţii instituţiilor statului şi ai ONG-urilor să elaboreze o nouă legislaţie privind votul din străinătate.

×