x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inghesuiala mare pe functii in PD

Inghesuiala mare pe functii in PD

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Iul 2005   •   00:00
Inghesuiala mare pe functii in PD

PD fierbe, dar nu anticipatele sunt cauza. Pedistii sunt la 12 noaptea in sedinta, dar iar nu-i de vina caderea Guvernului. Clocotele sunt produse de tensiunea dinaintea Consiliului National de astazi, cand se va definitiva structura de conducere a PD, dupa ce la Conventia Nationala au fost alesi presedintele si presedintele executiv.

Sunt scoase la bataie un post de secretar general, 10 posturi de vicepresedinte si 14 de secretar executiv. Mana forte a PD, Vasile Blaga, este singurul care nu are concurenta. El a fost de altfel secretarul general al PD de pe vremea lui Roman, devenit sub Basescu vicepresedinte cu organizarea. Pentru celelalte functii insa, potop: 23 de inscrisi pentru vicepresedinti si 60 pentru secretari. Batalia se da de fapt intre 16-17 nume, impartite in doua tabere, dupa cum sunt si cei care ii sustin: Blaga, Videanu, pe de o parte, Boc si Frunzaverde de cealalta. Maestrul de ceremonii: Sorin Frunzaverde. Autorul proiectului de trecere a PD la populari, Frunzaverde a dat lovitura in partid in momentul in care i-a cedat motiunea sa populara lui Emil Boc. Numai caderea la pace cu gruparea Videanu si retragerea acestuia din urma din cursa l-au impiedicat pe Frunzaverde sa devina el numarul doi in partid. Cert este ca acum Frunzaverde are un cuvant greu de spus in alcatuirea Biroului Permanent.

TABERE. Lista Boc-Frunzaverde ii cuprinde, pe langa Frunzaverde, pe vicepremierul Gheorghe Seculici, pe Mircea Hava, primarul de la Alba Iulia, Petru Filip, primarul Oradei (sprijinit si de Blaga), Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis, deputatii Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Ioan Oltean si Nicu Neagu. Cei mai multi sunt din Transilvania, zona in care gruparea Blaga-Videanu ii sustine si ea pe Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, pe Gheorghe Pogea, omul lui Videanu de la Marmosim, si pe George Scripcaru, primarul Brasovului. Cei doi ii sustin si pe Cezar Preda si Radu Berceanu, de care gruparea Frunzaverde nu vrea sa auda. Boc o sprijina pe Anca Boagiu, Blaga pe Cornelia Cazacu, ministrul Sulfina Barbu e si ea in cursa impinsa de Silvian Ionescu. Un soi de outsideri Dan Carlan, Ioan Nastea si Corneliu Turianu.

SUPLIMENTARI. Initial, cele doua tabere cazusera de acord sa imparta posturile astfel: 6 vicepresedinti pentru Ardeal, 1 pentru Moldova, 2 pentru Muntenia si 1 pentru Bucuresti. Cum batalia e dura, astazi, spun surse din PD, numarul posturilor de vicepresedinti va fi crescut la 12. Pentru care batalia se va da intre Sorin Frunzaverde, Liviu Negoita, Gheorghe Seculici, Mircea Hava, Petru Filip, Mihai Stanisoara, Cezar Preda, Romeo Raicu, Radu Berceanu, Gheorghe Barbu, Cristi Radulescu, Ioan Oltean, Constantin Ostaficiuc si Anca Boagiu (traditia PD presupunand si o femeie la varful partidului). Aseara deja organizatiilor judetene le-a fost trimisa o lista cu cine ar trebui sa iasa vicepresedinti si secretari executivi. Emitentul ar fi organizatia Sector 1

O vorba spune ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Iar targovetii sunt de data asta presedinti de organizatii care nu au pupat nici pe listele parlamentare, nu au avut voturi de dat nici la intelegerea care a scos presedintele formatiunii, asa ca ar putea suferi o oarecare alergie cand aud de masa verde. Ca atare, multi dintre candidatii la vice s-au inscris si la secretari executivi. Prevazatori.

×
Subiecte în articol: politic frunzaverde