x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Insistenta - Referendum la anu’

Insistenta - Referendum la anu’

de Oana Stancu Zamfir    |    06 Oct 2005   •   00:00
Insistenta - Referendum la anu’

Traian Basescu insista pentru organizarea in 2006 a unui referendum privind reforma Parlamentului si cere ca viitorul buget de stat sa fie construit pe proiecte.

Dupa consultarile cu partidele care au onorat invitatia la Cotroceni, Traian Basescu anunta ca daca nu se va ajunge la un consens, va organiza referendum la sfarsitul anului viitor. Consensul poate fi insa si fara opozitie, spune el.

Seful statului nu renunta la ideea legata de Parlamentul unicameral, anuntand ca anul viitor, o data cu votul pe care populatia este chemata sa-l dea pentru europarlamentarii romani, poate fi organizat si referendumul pentru modificarea Constitutiei. "Exista o parere suverana: a poporului roman. La rigoare, daca nu va exista o parere acceptata de toti in privinta modului de reformare a sistemului parlamentar, mergem la referendum si intrebam populatia care e formula pe care o doreste", a explicat Basescu.

FArA OPOZITIE. Presedintele nu a evitat sa intepe PSD si PRM, care nu au venit la consultari, afirmand ca cine a considerat ca e importanta reforma parlamentara, ca e importanta integrarea, a venit, cine nu, nu, iar decizia se poate lua si fara ele. "Consensul poate fi limitat si la cei care au acceptat sa se consulte. Banuiesc ca nu ma vedeti mergand pe strada sa-l intreb pe cutare lider de partid ce crede si nici prin locuri de vanatoare «E, ce zici, cum facem?», a raspuns ironic Basescu unei intrebari. Si desi a refuzat sa se pronunte asupra situatiei din parlament, invocand faptul ca a vorbit doar cu puterea, nu si cu opozitia, seful statului a marturisit ca a intrebat arcul guvernamental de ce nu a introdus in dezbatere doar trei articole de regulament care vizau "obiectivul politic", adica schimbarea lui Nastase si Vacaroiu, in loc sa dezbata 263 de articole.

BUGET, LA COTROCENI. Traian Basescu a anuntat totodata ca a "informat" Guvernul ca e nevoie de un buget construit pe proiecte si in mod transparent, astfel incat sa se vada cum a fost cheltuit fiecare leu, pana la banii alocati fiecarei scoli in parte. El a aratat ca multe dintre proiectele ministerelor sau ale aparatelor lor nu sunt si prioritatile Romaniei sau ale proiectelor de guvernare. Surse din PD afirma ca la intalnirea cu democratii, Basescu a afirmat ca nu va promulga Legea bugetului daca nu va fi construit astfel.

RAPORT DE TARA. Presedintele a anuntat aseara ca raportul de tara va fi unul pozitiv, dar va consemna si cele doua probleme care pot atrage in aprilie activarea clauzei de salvgardare: marea coruptie si securizarea frontierelor. Basescu a reluat totodata reprosurile in privinta sistemului vamal, domeniului energiei, precum si sanatatii.

PRO SI CONTRA
De partea unicameralismului se afla PD, PC si PSD, dar pesedistii, ca si peremistii, nu s-au prezentat la consultarile de la Cotroceni. Democratii s-au pronuntat pentru trecerea la sistemul parlamentar unicameral redus ca numar, dar si pentru introducerea votului mixt uninominal pe liste.
Partidul Conservator este de acord cu unicameralismul, insa obligatoriu corelat si cu votul uninominal. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a subliniat insa ca e nevoie de o comisie constituanta care sa lucreze timp de un an, incepand din noiembrie a.c., la proiectul noii legi fundamentale, care sa includa si un statut al europarlamentarului roman.
Principalul partid care se impotriveste ideii lui Basescu este chiar "aliatul" PNL. Liberalii vor mentinerea bicameralismului cu o mai clara definire a atributiilor celor doua Camere, reducerea cu 15% a numarului de parlamentari si vot uninominal.
UDMR se impotriveste atat schimbarii sistemului cameral, cat si votului uninominal. Aceeasi parere o au si celelalte minoritati, Varujan Pambuccian aratand ca uninominalul altereaza vointa electoratului cu circa 40%.

BUGETUL, LA PRIMA LECTURA
Executivul a discutat ieri, in prima lectura, Legea bugetului de stat pe anul 2006. "Au fost analizate veniturile bugetare, in baza parametrilor macroeconomici stabiliti si in functie de veniturile existente, au avut loc discutii profunde si extrem de interesante legate de cheltuirea acestor resurse", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. El a adaugat ca la intocmirea bugetului se va tine seama si de necesitatea pe actiuni prioritare pe 2006 anuntate de primul-ministru: educatie, sanatate, infrastructura si cercetare. Ministrii au prezentat necesitatile financiare ale institutiilor lor, precum si pe cele legate de integrare. "Premierul si ministrul Finantelor au luat nota de pozitia fiecaruia, urmand ca in zilele urmatoare sa fie operate ajustarile solicitate", a declarat Vladescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a convocat Guvernul intr-o sedinta speciala pentru luni, 10 octombrie, pentru a aproba bugetul pe 2006, astfel incat acesta sa fie transmis Parlamentului in termen legal - 15 octombrie. (Florina Zainescu)

LOBBY PENTRU MACOVEI
Presedintele Traian Basescu a sarit ieri dur la gatul magistratilor, pentru a-i apara pe ministrul Justitiei, Monica Macovei si pe noul sef al PNA - DNA, Daniel Morar. "Am vazut ca Morar, eu, ministrul Macovei sunt puternic atacati pentru ca schimba, scot din serviciul fostului PNA procurori care au fost atat de competitivi, au avut atatea succese", a spus ironic presedintele. Seful statului l-a luat la rand pe presedintele CSM, Dan Lupascu. El i-a catalogat avertismentele privind starea grava a justitiei drept "iesire furibunda" impotriva Monicai Macovei. Presedintele a recunoscut ca poate "atinge Justitia" in zona procurorilor, dar, cu parere de rau, ca nu poate s-o faca si cu judecatorii, unde "nimic nu poate fi miscat". "Ramane sa ne rugam la Dumnezeu ca Justitia sa inteleaga ca are obligatii si fata de popor, nu doar fata de ea insasi", a spus Basescu.

Ministrul Macovei a considerat declaratiile de la Cotroceni drept "sustinere a reformei" si nu a fost mirata ca presedintele i-a luat apararea. "Acum este randul CSM, al procurorilor si al judecatorilor sa aplice legea!", a sustinut ea. Seful CSM nu s-a speriat insa: "Este o situatie grava si trebuie sa ne concentram pe problemele adevarate din justitie. Nu sunt necesare masurile de intimidare, pentru ca justitia nu poate fi intimidata". Seful CSM a adaugat ca nu a fost furibund si ca avea si are dreptul sa avertizeze cu privire la orice problema care tine de Justitie. (Miruna Pasa, Violeta Fotache)

"NU E O PRIORITATE"
Europarlamentarul Emma Nicholson (foto), fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, a sfatuit ieri autoritatile de la Bucuresti sa renunte la reforma sistemului parlamentar pana dupa integrarea tarii in UE. "Romania in aceste momente nu ar trebui sa se concentreze asupra unor reforme dramatice, ci pe integrarea in UE. Cred ca aici Parlamentul nu are destula autoritate si e foarte tentant sa incerci sa il reformezi. Dar sfatul meu e sa faceti reforma Parlamentului mai tarziu si sa va concentrati numai pe integrare", a afirmat oficialul european, care a participat ieri la sedintele comisiilor reunite de politica externa ale Parlamentului Romaniei. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintele