x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ioan Ghişe vrea ca buletinul de vot pentru prezidenţiale să fie securizat asemenea bancnotelor

Ioan Ghişe vrea ca buletinul de vot pentru prezidenţiale să fie securizat asemenea bancnotelor

14 Aug 2014   •   14:58
Ioan Ghişe vrea ca buletinul de vot pentru prezidenţiale să fie securizat asemenea bancnotelor

Senatorul independent Ioan Ghişe, candidat la prezidenţiale, a prezentat un proiect de lege care prevede ca buletinul de vot pentru alegerile din această toamnă să fie securizat şi înseriat asemenea bancnotelor, în scopul prevenirii sau diminuării la maximum a posibilităţilor de fraudare.

Ghişe a precizat, la o conferinţă de presă pe această temă, că pentru a implementa un astfel de buletin de vot, ale cărui costuri s-ar ridica la aproximativ 18 milioane de euro la nivel naţional - aproximativ un euro pentru tipărirea unui buletin -, este nevoie de voinţă politică.

"Fondurile pentru organizarea alegerilor se stabilesc prin hotărâre de guvern şi o sumă sub 20 de milioane de euro poate fi oricând disponibilizată pentru situaţii deosebite. Aşadar, fonduri există şi rămâne la latitudinea prim-ministrului", a spus Ioan Ghişe, care a precizat că este timp suficient pentru tipărirea noilor buletine, pentru că ele sunt tipărite după ce la nivelul BEC sunt definitivate candidaturile la prezidenţiale, respectiv în jurul date de 30 septembrie.

În context, senatorul a spus că i-a solicitat premierului, printr-o scrisoare deschisă, să analizeze importanţa propunerii legislative, care ar putea fi concretizată printr-o hotărâre de guvern, şi 'să facă proba faptului că intenţionează, din postura de organizator de alegeri, să garanteze corectitudinea acestora'.

'Proiectul de lege pe care noi îl propunem poate constitui un moment zero, astfel încât în România votul fiecărui cetăţean să fie respectat cum este el exprimat în mod legal', a mai spus Ghişe, citat de Agerpres.

Potrivit autorului propunerii legislative, conf.univ.dr.Ion Corbu, proiectul nu vizează practic modificarea sau afectarea legii electorale sau a celei privind alegerea preşedintelui României, ci vine în completare cu aspecte tehnice, de punere în aplicare a legii, astfel încât să se prevină sau să se diminueze la maximum posibilităţile de a se frauda în România, 'posibilităţi exploatate din plin în ultimii 25 de ani'.

Proiectul de lege a fost depus joi la Senat.

×