x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ioan Mircea Paşcu: Ţările occidentale vor să transmită un mesaj că teritoriul NATO este sacrosanct

Ioan Mircea Paşcu: Ţările occidentale vor să transmită un mesaj că teritoriul NATO este sacrosanct

de Agerpres    |    02 Mai 2014   •   22:13
Ioan Mircea Paşcu: Ţările occidentale vor să transmită un mesaj că teritoriul NATO este sacrosanct

Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, candidat PSD pe lista pentru europarlamentare, a declarat vineri seară la Oradea că apartenenţa României la NATO îşi dovedeşte importanţa, ţările occidentale dând mesaje că teritoriul NATO este sacrosanct.

"Acesta e avantajul că am intrat în NATO, mă bucur că am putut să contribui la această măsură. Parcă am prevăzut că lucrurile s-ar putea să se şi strice în viitor. E bine că suntem în NATO. Rusia... nu îmi pot închipui că ei vor ataca un teritoriu al NATO. Nu mă refer atât de mult la noi, cât la ţările baltice care au făcut parte din Uniunea Sovietică unde vedeţi că şi aliaţii occidentali sunt mult mai atenţi. Asta nu înseamnă că nu sunt şi la noi. Iată canadienii trimit avioane în România; avem, lucru de aşteptat, forţe franceze, o fregată, în Polonia au trimis avioane. Ţările occidentale vor să transmită un mesaj că teritoriul NATO este sacrosanct", a declarat Paşcu.

El a menţionat că ar dori să continue ce a făcut până acum în PE, lucrând pe zona de politică externă,de securitate. În contextul situaţiei geo-politice din apropierea noastră, Uniunea Europeană, afirmă Ioan Mircea Paşcu, trebuie să-şi întărească legăturile cu NATO, deoarece sunt nişte obstacole, pe care ar trebui să le înlăture.

"Războiul cald se poate întoarce şi sunt zone, chiar pe continentul european, unde forţa militară joacă un rol important foarte important. Ori lucrul acesta trebuie să ne trezească la realitate. Noi am trăit cu impresia că războiul nu va mai exista în Europa, trebuie să le revedem, să ne adaptăm şi din păcate să ne gândim cum să ne protejăm mai bine dacă lucrurile involuează", a spus Paşcu.

În ce priveşte alegerile în PE, Ioan Mircea Paşcu afirma că ultima simulare avută după prima săptămână de campanie indică faptul că socialiştii vor avea câteva locuri în plus, dar situaţia se schimbă, săptămâna trecută fiind popularii cu câteva locuri înainte.

"Probabil se va juca până în ultima clipă. Totuşi e un continent întreg. Practic, este foarte important fiecare loc pe care îl câştigăm", a subliniat eurodeputatul PSD.

Paşcu a mai spus că dincolo de miza europeană, miza internă a alegerilor este una politică, privind o poziţionare a forţelor politice, un barometru pentru alegerile din toamnă, din care cauză şi forţele politice sunt motivate să lucreze mai serios.

"Să sperăm că lucrurile vor răspunde aşteptărilor noastre", a conchis eurodeputatul.

×