x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, mesaj pentru Camera de Comerț și Industrie Româno-Germane: Principalul partener comercial

Iohannis, mesaj pentru Camera de Comerț și Industrie Româno-Germane: Principalul partener comercial

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   21:41
Iohannis, mesaj pentru Camera de Comerț și Industrie Româno-Germane: Principalul partener comercial
Sursa foto: facebook

Germania este principalul partener comercial al României, cu o pondere de peste 20% în comerțul extern al României. Totodată, Germania este în frunte și în clasamentul investitorilor străini, cu peste 25 de mii de companii înregistrate, a spus Klaus Iohannis în mesajul pentru CCI Româno-Germane.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis felicitări Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, că rămâne un partener esențial al economiei românești.

„Activitățile dumneavoastră contribuie activ, de peste 20 de ani, la consolidarea României ca destinație atractivă de investiții, la facilitarea transferului de know-how și tehnologie, prin construirea de parteneriate cu viziune pentru o economie durabilă. Germania este principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de peste 20% în comerțul extern al României. Totodată, Germania este în frunte și în clasamentul investitorilor străini, cu peste 25 de mii de companii înregistrate și circa 15% din totalul investițiilor străine directe din România. Comunitatea de afaceri româno-germană participă activ la tranziția României către economia viitorului. Implicarea dumneavoastră în legătură cu integrarea avansului tehnologic sau dezvoltarea de competențe, în special pentru tânăra generație, reprezintă dovada clară a unui parteneriat constructiv și vizionar”, a spus Iohannis în mesajul său.

Potrivit președintelui României, în ultimii ani, țara noastră și-a redefinit puternic identitatea și rolul în plan extern, iar astăzi, la nivel european, dar și global, este un partener apreciat și respectat în Uniunea Europeană și NATO.

„Creșterea nivelului de trai al românilor, performanțele economice consistente și cadrul favorabil dezvoltării afacerilor în România sunt rezultate concrete ale garanțiilor privind respectarea valorilor democratice și a principiilor economiei de piață. Parteneriatele de afaceri și dinamica de ansamblu a investițiilor străine reflectă pe deplin poziționarea competitivă a României pe harta economică a regiunii. În ciuda provocărilor acumulate pe fondul crizelor multiple, care au atras o anumită încetinire a creșterii economice în 2023, România a încheiat anul cu o situație bună, iar perspectivele sunt în continuare optimiste, cu prognoze de creștere economică de peste 3% pentru anul 2024. Inflația a înregistrat o scădere semnificativă, la 6,6% la sfârșitul anului 2023, cu 1 punct procentual sub pragul estimat inițial, tendință care trebuie să atenueze presiunea prețurilor asupra nivelului de trai și să faciliteze revenirea la stabilitate și predictibilitate financiară”, a mai spus Iohannis.

Piața muncii și-a menținut reziliența, înregistrând progrese în ceea ce privește ocuparea și salarizarea, a mai spus Iohannis.

„Am consemnat, totodată, evoluții favorabile privind intensificarea și diversificarea relațiilor comerciale, care par să atenueze dezechilibrele externe severe din ultimii ani. Un factor esențial pentru acest climat de redresare și reziliență a fost cu certitudine asigurarea stabilității politice, atât de necesară pentru investiții și pentru performanțele economice. Însă, încetinirea creșterii economice globale și evoluțiile sub așteptări din Europa, precum și conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu vor continua să genereze incertitudini în planul economiei. Pentru România, dezechilibrele structurale acumulate de-a lungul timpului reclamă politici și decizii responsabile în continuare, care să asigure sustenabilitate și stabilitate macroeconomică. Recent, contribuția investițiilor la creșterea economică a devenit predominantă, însă o schimbare autentică de direcție, cu ieșirea din paradigma modelelor de creștere bazate pe consum, necesită consecvență pe direcția actuală a reformelor. Pentru perioada următoare, consolidarea capacității administrative și digitalizarea administrației fiscale sunt reforme prioritare deja asumate. În acest sens, preocuparea pentru o administrație eficientă și orientată către contribuabil trebuie să reflecte inclusiv nevoile și exigențele mediului de afaceri”, potrivit președintelui României.

În sfera mediului de afaceri, Iohannis spune că sunt necesare eforturi susținute care să contracareze declinul producției industriale, afectată sever de crizele suprapuse din ultimii ani.

Absorbția și utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării și dezvoltării României în acești ani, potrivit lui Iohannis. Accelerarea implementării proiectelor din bani europeni, în special a celor din PNRR, este esențială pentru ca aceste fonduri să fie folosite, să ajungă la beneficiarii din economia reală și să contribuie la creșterea susținută a veniturilor românilor.

Președintele a mai spus că dialogul și colaborarea dintre decidenții politici și mediul de afaceri reprezintă principalul catalizator al reformelor economice și sociale de succes.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: iohannis Germania comert