x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, scos la tablă de Toader

Iohannis, scos la tablă de Toader

22 Oct 2018   •   12:55
Iohannis, scos la tablă de Toader

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader i-a reproşat ieri preşedintelui Iohannis că s-a îngrijorat inutil în cazul unor prevederi ale OUG 92/2018 pentru modificarea Legilor justiției.

Toader afirmă într-o postare pe Facebook că Iohannis „cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască” faptul că, în lipsa OUG, ar fi intrat în vigoare Legea 242/2018, ce dă dreptul magistraților la pensionare anticipată, existând riscul deficitului de personal.

Ministrul Justiţiei arată că, deşi nu a examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, susţinând abrogarea acestei prevederi legale.
 

De asemenea, Tudorel Toader spune că  OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, respectiv 10 ani pentru procurorii cu funcții de execuție din PÎCCJ, DNA și DIICOT şi 15 ani pentru funcțiile de conducere.

În acest context, el subliniază că OUG este o lege civilă și nu penală, şi ca atare nu se aplică retroactiv. “Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !”, afirmăToader.
 

El a mai spus că „într-o lume normală, este inadmisibil” ca preşedintele să-i ceară demisia pentru  modificările  Codului penal şi Codului de procedură penală, care nu au fost iniţiate de Ministerul Justiţiei. “Este preferabil ca întâi să ne documentăm apoi să vorbim !”, a conchis Toader.

 

 

×
Subiecte în articol: Tudorel Toader