x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu a laudat parlamentarii PSD

Ion Iliescu a laudat parlamentarii PSD

28 Oct 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu si-a prezentat ieri in Parlament bilantul celor trei mandate prezidentiale, iar la sfarsitul sedintei comune a Senatului si Camerei Deptatilor le-a facut, alaturi de Adrian Nastase, o vizita alesilor PSD, carora le-a multumit "personal" pentru activitatea din ultima legislatura.

MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
EXPLICATII. Ion Iliescu a sustinut ca mesajul sau nu a fost unul electoral si ca indemnul sau la continuitate se refera la interesele tarii si nu la cele ale unui partid. El a vrut sa faca acest lucru inainte de campania electorala
Seful statului crede ca parlamentarii PSD au reprezentat "grupul esential care in ultimii patru ani a sprijinit un efort extraordinar" pentru integrarea Romaniei in structurile europene. Presedintele Ion Iliescu s-a intalnit ieri cu senatorii si deputatii partidului de guvernamant, pe care i-a laudat pentru "efortul nemaipomenit" si carora le-a multumit "personal". "A trebuit sa recuperam multe lucruri in aceasta perioada. Aveam noua capitole (de integrare - n.r.) deschise in 2000, fata de 30 cat deschisesera celelalte zece tari. Si printre altele, activitatea legislativa a fost extraordinara", a rezumat seful statului activitatea alesilor PSD, dupa intrevederea avuta ieri. Intrebat in ce calitate s-a intalnit cu reprezentantii PSD, Iliescu a raspuns fara ezitare: "Acum, chiar de sef al statului, multumindu-le pentru ca au fost factorul decisiv". El a negat ca le-ar fi dat sfaturi pentru campania electorala parlamentarilor PSD, spunand ca "e treaba partidului", el doar acceptand sa fie candidat pe listele PSD+PUR. Intrebat insa daca se va implica in campania partidului, Iliescu a replicat: "Nu a partidului, a mea pentru partid". Presedintele a mai spus ca se va intalni si cu alte grupuri parlamentare daca va fi invitat.

INDEMNURI. Deputatul PSD Vasile Bleotu a povestit ca seful statului i-a indemnat pe alesi sa fie unitari si sa nu uite ca principala lor cauza este castigarea alegerilor. Iliescu i-ar fi mobilizat si pe nemultumitii care nu se mai afla pe liste sa munceasca pentru partid si sa prezinte cat mai eficient realizarile Guvernului. Bleotu a mai spus ca PSD va avea de castigat in campania electorala prin faptul ca presedintele Ion Iliescu se afla pe listele parlamentare. Surse participante au mai spus ca Adrian Nastase i-a certat pe alesi pentru faptul ca multi si-au urmarit interesul personal, in schimb, Iliescu le-a multumit pentru ce au realizat in aceasta legislatura si le-a promis sprijin in campania electorala. Parlamentarii PSD au fost extrem de incantati de vizita sefului statului, primindu-l cu aplauze la grup.

BILANT. Scopul prezentei presedintelui la Parlament a fost prezentarea bilantului celor trei mandate prezidentiale. El a spus ca isi incheie ultimul stagiu la Cotroceni "cu satisfactia lucrului implinit" si ca institutia pe care o conduce a incercat sa fie "un mediator" in societate. El a spus ca in Romania anilor ’90 "nu era posibila o "terapie de soc"" si ca suportabilitatea reformelor reprezinta si acum o problema pentru partidele aflate in competitie. Iliescu a declarat ca in primul sau mandat constitutional a incercat sa creeze un consens in privinta integrarii Romaniei in NATO si UE, iar in cel de-al doilea a continuat initiativele "necesare si utile" ale lui Emil Constantinescu. El a acuzat "lipsa de consecventa" a societatii romanesti si "incapacitatea de a lucra impreuna", acuzandu-i pe cei care califica masurile de protectie sociala drept "pomana electorala" ca demonstreaza "un dispret profund fata de oameni".

DISPUTA IN PLEN

Seful statului a intat in conflict cu Opozitia din cauza ca a spus, in discursul sau, ca "nu este momentul unor noi experimente de genul terapiilor de soc, care ne-au aruncat in 1997 intr-o grava recesiune". "Nu e adevarat", i-a strigat din sala deputatul PD Paula Ivanescu, lucru care l-a facut pe seful statului sa se opreasca la jumatatea frazei si sa spuna iritat ca aceasta este "o realitate obiectiva" si nu politizeaza problema. Ivanescu a spus ulterior ca discursul lui Iliescu a fost "necrologul PSD" si ca in perioada 1997-2000 "au fost incepute reformele".

CRITICAT PENTRU PARTIZANAT

Deputatul liberal Mona Musca a considerat demersul presedintelui Iliescu "neconstitutional" si a declarat ca mesajul prezentat Parlamentului este unul electoral. "In locul unei radiografii a starii natiunii, presedintele Iliescu a facut doar o evaluare partizana in favoarea PDSR-PSD, o apologie a Guvernului Nastase. Nu a fost un presedinte activ. Nu a fost un mediator intre societate, cetateni si institutiile statului. Nu a fost de partea cetateanului", a mai spus Mona Musca in numele Aliantei D.A. Ea a mai mentionat ca "in perioada celor trei mandate" Ion Iliescu s-a rezumat doar la a constata viciile guvernantilor in fruntea carora s-a aflat si necazurile oamenilor fara sa exercite rolul activ prevazut in Constitutie. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: politic psd statului iliescu ion