x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ionuţ Vulpescu (PSD): Propun o colaborare mai puternică între stat şi cultele religioase

Ionuţ Vulpescu (PSD): Propun o colaborare mai puternică între stat şi cultele religioase

de Agerpres    |    04 Iun 2014   •   17:16
Ionuţ Vulpescu (PSD): Propun o colaborare mai puternică între stat şi cultele religioase

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu a susţinut la simpozionul "Dimensiunea socială a relaţiei dintre statul român şi cultele religioase" necesitatea de a regândi parteneriatul dintre stat şi cultele religioase, în sensul unei colaborări mai puternice, se arată într-un comunicat al PSD.

Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte, a organizat, în Amfiteatrul Bibliotecii Naţionale, simpozionul "Dimensiunea socială a relaţiei dintre statul român şi cultele religioase". Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, membru al Comisiei de cultură, arte şi mijloace de informare în masă, a susţinut în intervenţia sa necesitatea redefinirii parteneriatului dintre stat şi cultele religioase, în sensul unei mai bune ajutorări reciproce, în special în domeniul social.

"În vechea Românie putem constata din istorie că Biserica a exercitat, pe perioade îndelungate de timp, funcţii sociale care astăzi sunt rezervate statului. Cel puţin învăţământul public şi sănătatea îşi au începuturile, în România, în iniţiative ale Bisericii, iar în momentele faste ale culturii române medievale, cele două instituţii au conlucrat exemplar în aceste două domenii. În Transilvania, chiar, acolo unde majoritatea românească nu avea nici o reprezentare politică, Biserica a preluat chiar rolul statului, înfiinţând şcoli de toate gradele şi spitale pentru români, fie că a fost vorba de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică sau de Mitropolia Ardealului, ortodoxă", a spus Vulpescu.

Parlamentarul social-democrat a arătat de ce este necesară această regândire.

"Aş atrage atenţia şi asupra actualităţii, chiar urgenţei acestei dezbateri despre un nou parteneriat social stat-biserică, decurgând nu numai din nevoia noastră, a social-democraţiei, de a răspunde prin idei şi proiecte noi aşteptărilor cetăţenilor şi electoratului nostru. Criza economică şi financiară a pus la grea încercare statele civilizate şi a făcut posibilă apariţia unui discurs foarte periculos, demolator, la adresa conceptului de stat social. În foarte multe ţări, şi mai ales în România, ieşirea din criză s-a făcut pe spinarea cetăţenilor, prin măsuri de austeritate care au diminuat şi chiar eliminat serii întregi de prestaţii sociale ale statului, fără ca în schimb cetăţenilor să le crească puterea de cumpărare. Statul a abdicat, pur şi simplu, de la o serie întreagă de misiuni, fără a pune nimic în loc. Iar acum noi, cei care nu credem că statul social este un concept depăşit, ba dimpotrivă, că reprezintă singurul răspuns corect la aşteptările oamenilor în criză, trebuie să reluăm aceste prestaţii sociale, în condiţiile în care instituţii întregi şi resurse specifice nu mai există", a adăugat acesta.

Ionuţ Vulpescu s-a pronunţat, în încheierea intervenţiei sale, pentru creşterea nivelului de colaborare dintre stat şi culte, în domeniul social şi cultural.

"Este bine, este normal ca un stat sărac, devalizat de ani de zile şi cu mari nevoi la capitolul serviciilor sociale, să promoveze un parteneriat public-privat cu Biserica. Ar fi o dovadă de ipocrizie şi de dezinteres faţă de lipsurile în care se zbat încă foarte mulţi cetăţeni dacă, promovând acest tip de parteneriat public-privat transparent cu ONG-uri ateiste, care contestă existenţa lui Dumnezeu, l-am refuza, în schimb, Bisericii. Discursul public neglijează tot mai mult, din păcate, funcţia socială a culturii. Biserica - iarăşi, în înţelesul de culte legal recunoscute în ţara noastră - are un patrimoniu cultural de excepţie, care poate fi introdus şi valorificat mai bine spre a promova valori cu funcţie socială ridicată: toleranţa, diversitatea, respectul reciproc, moralitatea. Valori care, e drept, nu suplinesc ajutoarele sociale concrete, dar îi dau cetăţeanului o altă stare de spirit şi o altă atitudine, deblocând resurse umane de mare preţ pentru rezolvarea problemelor sociale cu care ne confruntăm", a concluzionat parlamentarul.

×
Subiecte în articol: ionut vulpescu biserica