x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Joe Biden, mesaj pentru români: Puteţi să va bazaţi pe noi! Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce este România în NATO

Joe Biden, mesaj pentru români: Puteţi să va bazaţi pe noi! Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce este România în NATO

20 Mai 2014   •   08:22
Joe Biden, mesaj pentru români: Puteţi să va bazaţi pe noi! Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce este România în NATO
Sursa foto: BOGDAN IORDACHE / MEDIAFAX FOTO
UPDATE 15:35 - "Este clar pentru noi că românii sunt aliaţi devotaţi şi nu m-am îndoit de acest lucru niciodată, încă de când se făceau eforturi pentru intrarea României în NATO. Aţi fost mereu parteneri de încredere", a declarat vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la Baza militară 90.

Declaraţiile lui Joe Biden:

- Incep prin a spune ca va multumesc si ca este foarte cald aici

- Este o onoare sa vad militarii nostri impreună. Ultima data cand i.am vayut lucrand impreuna a fost in Afganistan

- Romanii sunt aliati devotati

- Ati fost din prima zi parteneri foarte de incredere

- Sunt mii de romani in Afganistan care lupa alaturi de femeile si barbatii americani. Nu cred ca am inteles pe deplin curajul romanilor pana cand am vazut ca erau in primle randuri cu trupele americane

- Romania lucreaza pentru marirea bugetului la 2% din PIB

- Eu cred ca sunteti cea mai buna generatie de luptatori pe care a produs-o tara dumneavoastră. V-am vazut in Bosnia si Kosovo, in zone foarte grele, sunteti un grup extraordinar, un grup de patrioti care pazesc libertatea in Europa. Sunt deosebit de mandru de dvs

- Noi tinem foarte mult la aliantele noastre si promisiunea de a apara este o obligatie pentru noi

- Vă spun din partea preşedintelui: Puteţi să vă bazaţi pe noi, ne îndeplinim obligaţiile

- Agresiunea din Crimeea, la foarte mică distanta de Romania, ne aminteste de ce este nevoie de NATO si de ce este Romania in NATO

- Rusia a violat nu numai suveranitatea, dar si principiul fundamental al NATO. Granitele Europei nu trebuie sa fie din nou schimbate cu forta armelor.

- Vreau sa va spun ca tarile din NTO nu sunt singure. Vreau sa multumesc colegilor din Romania pentru ca sunt langa noi, ne sprijina si ne fac mai puternici. Multumesc trupelor americane, sa dea Dumnezeu sa apere Romania si America.

UPDATE 15:03
- Air Force Two, aeronava care l-a transportat pe vicepreşedintele american Joe Biden, a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă puţin înainte de ora 15:00. Oficialul a fost primit la aeroport de ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Vicepreşedintele SUA a venit în România împreună cu soţia sa, Jill Biden.

Joe Biden va merge la Flotila Aeriană 90, unde se va întâlni cu militari români şi americani şi unde va ţine un discurs.
 
În timpul vizitei de două zile, cel de-al doilea om de la Casa Albă se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, iar principala temă de discuţie este criza din Ucraina.
---------------------------

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se va afla marţi şi miercuri la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. Discuţiile vor viza, potrivit Casei Albe, reacţia comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Joe Biden va discuta cu oficialii de la Bucureşti despre necesitatea consolidării relaţiilor economice cu România, în special prin intermediul Acordului de liber-schimb UE-SUA, în curs de negociere.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat săptămâna trecută că i-a adresat vicepreşedintelui american Joe Biden invitaţia de a vizita România. El a spus că la Bucureşti va veni şi şeful Pentagonului.

'Doresc (n.r. - SUA) să-şi facă obligaţiile de partener strategic faţă de România şi prin semnificaţia vizitelor pe care le fac în perioada următoare, şi prin contribuţii directe la creşterea nivelul de securitate al României şi al regiunii', preciza şeful statului pe 12 mai.

Premierul Victor Ponta i-a cerut luni vicepremierului Gabriel Oprea să ia măsurile necesare pentru ca vizita vicepreşedintelui american Joe Biden să se desfăşoare în condiţii de siguranţă maximă, anunţă Agerpres. Astfel, cu prilejul vizitei oficialului american, autorităţile române vor lua o serie de măsuri de securitate.

Instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale au decis realizarea unor dispozitive de securitate durabile şi care să asigure buna desfăşurare a vizitei oficiale. De asemenea, se are în vedere organizarea de evaluări comune ale situaţiei de securitate şi armonizarea măsurilor între instituţiile implicate în organizarea şi buna desfăşurare a vizitei înaltului demnitar la Bucureşti şi simulări ale dispozitivelor privind măsurile de securitate instituite în zilele în care se desfăşoară vizita vicepreşedintelui SUA.

Pe de altă parte, SPP a informat că pe perioada vizitei la Bucureşti a lui Joe Biden nu vor fi dispuse restricţii majore de trafic, circulaţia rutieră urmând să se desfăşoare în condiţii normale marţi şi miercuri, Poliţia Rutieră asigurând măsuri de fluidizare a traficului.

Vicepreşedintele american Joe Biden efectuează de marţi până joi un mini-turneu în România şi Cipru.

Joe Biden s-a mai aflat la Bucureşti în octombrie 2009.

×