x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: "Să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal". Imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc - la lansarea europarlamentarilor UDMR

Kelemen Hunor: "Să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal". Imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc - la lansarea europarlamentarilor UDMR

de Agerpres    |    29 Mar 2014   •   18:11
Kelemen Hunor: "Să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal". Imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc - la lansarea europarlamentarilor UDMR
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Odorheiul Secuiesc, cu prilejul lansării candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din luna mai, că interesul comunităţii maghiare este să aibă cât mai mulţi reprezentanţi în Parlamentul de la Bruxelles şi a făcut un apel la solidaritate.

Kelemen Hunor a menţionat că, dacă maghiarii nu se vor prezenta la vot, locurile vor fi ocupate de candidaţii aflaţi pe listele partidelor româneşti.

''Interesul nostru comun este să ţintim cât mai mulţi reprezentanţi. Interesele noastre pot fi reprezentate numai de maghiari. (...) Noi, maghiarii, credem în Uniunea Europeană, avem valori şi principii comune. (...) Trebuie să ne reprezentăm interesele în Europa şi trebuie ca folosirea limbii materne să fie acceptată, să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal. (...) Trebuie să consolidăm spiritul transilvănismului aici şi să îl arătăm şi în Europa. Europa îşi va da seama de rezistenţa noastră dacă dovedim că existăm. (...) UDMR se bazează pe comunitatea maghiară şi maghiarii trebuie să ne ajute. Candidaţii noştri nu pot ajunge în PE fără ajutorul lor. Mesajul meu este puternic şi simplu - dacă nu ne susţinem, locul nostru va fi luat de europarlamentarii români şi poziţia noastră va fi mai slabă şi în România şi în Uniunea Europeană'', a afirmat Kelemen Hunor, în faţa celor aproape 1.500 de participanţi la evenimentul de lansare a candidaţilor.

În context, el a amintit că se împlinesc 25 de ani de când UDMR şi-a asumat sarcina de a apăra drepturile maghiarilor şi de a ţine unită comunitatea.

''Noi am luptat pentru ca cultura şi identitatea să fie respectate. Am negociat în Parlament, în stradă, am ridicat vocea şi la Putere şi în Opoziţie civilizat şi am demonstrat că putem lupta pentru fiecare maghiar'', a mai spus liderul UDMR, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori.

Campania de lansare a candidaţilor a avut loc în Sala Sporturilor din Odorheiul Secuiesc, unde au fost afişate bannere scrise în limba maghiară cu sloganurile ''Ardealul în Europa'' şi ''Interesele maghiarilor la Bruxelles''. Printre liderii UDMR care au vorbit de la tribuna oficială s-au numărat Marko Bela, Borbely Laszlo, Verestoy Attila, precum şi candidaţii pentru Parlamentul European - Iuliu Winkler, Sogor Csaba, Vincze Lorant, Hegedus Csilla şi Antal Lorant.

În cadrul ceremoniei au fost intonate imnul secuiesc, cel al Ungariei, al Uniunii Europene şi imnul de campanie ''Tulipan, tulipan'' (''Lalea, lalea'' - referire la sigla UDMR - n.r). 

×