x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Maghiarii resimt sintagma de stat naţional din Constituţia României. Să schimbăm Constituția

Kelemen Hunor: Maghiarii resimt sintagma de stat naţional din Constituţia României. Să schimbăm Constituția

17 Oct 2014   •   23:45
Kelemen Hunor: Maghiarii resimt sintagma de stat naţional din Constituţia României. Să schimbăm Constituția
Sursa foto: Kelemen Hunor: Maghiarii resimt sintagma de stat naţional din Constituţia României. Să schimbăm Constituția

Candidatul UDMR la Preşedinţia României, Kelemen Hunor, a declarat, în cadrul unei dezbaterii publice, Teatrul Naţional din Târgu Mureş, că maghiarii resimt sintagma de stat naţional din Constituţia României din punct de vedere etnic şi astfel cei care nu sunt de naţionalitate română se simt excluşi.

"Dacă se dă o definiţie din punct de vedere politic, atunci lucrurile devin mult mai nuanţate, dar în acest moment, ceea ce simţim noi, această sintagmă înseamnă stat naţional din punct de vedere etnic şi atunci cei care nu sunt de etnie română se simt excluşi. Asta am spus şi de aceea noi, de fiecare dată spunem, din 1993 până în 2014, că la un moment dat trebuie să ne gândim foarte serios cum putem redefini primul articol din Constituţie, fiindcă niciodată nu am avut probleme cu sintagma de stat unitar, indivizibil, doar cu această sintagmă de stat naţional', a susţinut Hunor.

Kelemen Hunor a spus că ştie că există un articol care interzice modificarea acestei sintagme din Constituţie şi că tocmai de aceea orice amendare a Constituţiei trebuie făcută fie în doi paşi, altfel încât să nu se poată umbla la acest articol, fie elaborarea unei noi Constituţii.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor