x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Pachetul de măsuri fiscale are multe improvizații

Kelemen Hunor: Pachetul de măsuri fiscale are multe improvizații

de Redacția Jurnalul    |    19 Sep 2023   •   17:45
Kelemen Hunor: Pachetul de măsuri fiscale are multe improvizații

Propunerea privind măsurile fiscale este inacceptabilă pentru UDMR, deoarece reprezintă „o improvizație completă și încalcă principiul autonomiei locale”, potrivit unui comunicat de presă.

„Grupurile parlamentare ale UDMR au ascultat argumentele prim-ministrului și ale ministrului de finanțe cu privire la măsurile Guvernului pentru echilibrarea bugetului referitoare la administrația publică și finanțele publice. După întâlnire, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a subliniat că propunerea este inacceptabilă pentru UDMR, deoarece reprezintă < o improvizație completă și încalcă principiul autonomiei locale>”, potrivit unui comunicat al UDMR.

Conform sursei citate, grupul parlamentar al UDMR a criticat măsurile care afectează negativ administrațiile locale, care subminează principiile autonomiei locale și ale subsidiarității, care impun standarde de performanță aleșilor locali și care prevăd comasarea instituțiilor culturale.

„Guvernul nu poate stabili cât se poate cheltui din bugetul local pentru instituții și programe culturale, recreative, religioase sau sociale, și nu poate decide ce instituții să fie comasate. Uniunea nu poate fi de acord nici cu măsurile de evaluare a performanței aplicate aleșilor locali propuse de Guvern. Asta ține de alegători. Guvernul nu poate impune câte spectacole de teatru trebuie să aibă loc sau de câte ori și în ce formă trebuie să se întâlnească primarul cu conducătorii instituțiilor religioase sau culturale. Nu putem accepta niciun astfel de criteriu, deoarece încalcă principiul autonomiei locale”, a afirmat președintele UDMR.

„Kelemen Hunor a catalogat drept o improvizație totală și a explicat că, dacă anul trecut ar fi fost adoptate propunerile Uniunii pentru introducerea taxei de 1% asupra veniturilor obținute de marii operatori economici și bănci, deficitul bugetar ar fi fost mult mai mic în prezent. Ceea ce este cunoscut sub denumirea de "impozitul de lux", care nu este altceva decât impozitul asupra bunurilor mobile și imobile, ar trebui, de asemenea, să revină autorităților locale, iar direcțiile regionale ale ANAF ar trebui desființate. Jocurile de noroc ar trebui supuse unei taxe mai mari, iar Guvernul ar trebui să ofere garanții că impozitarea băncilor nu va duce la creșterea dobânzilor și taxelor percepute de bănci”, se arată în comunicat.

UDMR va trimite propunerile sale Guvernului și așteaptă ca acestea să fie luate în considerare în elaborarea versiunii finale a proiectului.

(sursa: Mediafax)

×