x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi lansează “Microsoft” - partea a doua

Kovesi lansează “Microsoft” - partea a doua

de Georgiana Ionita    |    24 Noi 2016   •   20:50
Kovesi lansează “Microsoft” - partea a doua

DNA a cerut ieri avizul preşedintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul “Microsoft 2”. Dacă în cazul “Microsoft 1” procurorii au cercetat mita luată de câțiva demnitari pentru a semna contracte IT, în noul dosar achetatorii vor să afle cum s-au încheiat aceste contracte, care, potrivit DNA, au păgubit statul român cu 67 de milioane de dolari.

Audierile în noul dosar au început săptămâna aceasta iar primul oficial sosit în fața procurorilor a fost fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu. Politicianul este cercetat pentru abuz în serviciu în perioada 2003-2004, când a ocupat funcţia de secretar general al Guvernului Adrian Năstase. Athanasiu ar fi semnat o Hotărâre de Guvern care prevedea acordarea gratuită de licențe pentru computerele din şcoli, prin care s-a aprobat extinderea contractului dintre Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH pentru produsele educaţionale Microsoft, fapt care a dus la un prejudiciu de peste 19 milioane de dolari. Dan Nica, fostul ministru al Comunicațiilor în perioada 2000 - iulie 2004, este acuzat şi el de abuz în serviciu pentru inițierea și susținerea Hotărârilor de Guvern care au favorizat contracte Microsoft, aducând prejudiciul la 47,5 milioane de dolari. Al treilea oficial de pe lista DNA este Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie - decembrie 2004, acuzată de abuz în serviciu după ce ar fi prejudiciat statul cu aproape 67 de milioane de dolari pentru că ar fi determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH.
 

Luna trecută, DNA a făcut patru mari capturi în cazul “Microsoft 1”. Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan a primit 6 ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu - 3 ani, iar afaceriştii Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae - câte 2 ani şi 4 luni cu executare.

×