x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La mana a doua - Avioane F-16 de 150 milioane de dolari

La mana a doua - Avioane F-16 de 150 milioane de dolari

de Marina Constantinoiu    |    31 Oct 2005   •   00:00
La mana a doua - Avioane F-16 de 150  milioane de dolari

SUA au avizat vanzarea catre Romania din Israel de avioane de lupta F-16 care sa le inlocuiasca pe cele de tip MiG 21.

Romania a apelat din nou la ajutorul Israelului, pentru a-si dota aviatia militara. Un nou contract cu Elbit System iese la iveala gratie mass-media israeliene. Contractul valoreaza 150 de milioane de dolari si se refera la achizitionarea de avioane de lupta F-16i si F-16b, care sa le inlocuiasca pe cele de tip MiG-21, din dotare.

SCUMPE. Potrivit site-ului israelian Ynet, Bucurestiul prefera sa achizitioneze cele mai avansate avioane de lupta, desi pretul acestora va lasa o mare gaura in portofel. Aparatele de zbor au fost folosite de Fortele Aeriene Israeliene (IAF), care se doteaza acum cu aparate de tip F-16a, prea scumpe pentru Romania, comenteaza Ynet.

CONTRACT COMPLICAT. Potrivit Ynet, armata israeliana a infiintat un comitet special pentru a coordona toate etapele acestui contract apreciat drept "complicat". Conform contractului, compania israeliana Elbit Systems se va ocupa de mentenanta si modernizarea flotei vandute Romaniei.

PRECEDENT. Elbit a fost compania care a modernizat o serie de aparate MiG-21 ale aviatiei militare romane. In urma unui contract semnat in 1993 cu compania Aerostar Bacau, Elbit Systems s-a angajat sa modernizeze un numar de 110 aparate MiG-21 din dotarea Fortelor Aeriene Romane. In continuare, si alte companii israeliene vor fi contractate pentru modernizarea flotei romanesti cu sisteme israeliene performante, afirma Ynet. Israelul spera ca afacerea de succes incheiata cu Romania va deschide noi perspective de afaceri cu alte state.

APROBARE DE LA SUA
Afacerea cu Romania a avut nevoie de aprobarea americanilor, pentru ca avioanele sunt produse de compania americana Lockheed Martin, precizeaza site-ul Arutz Sheva. Se pare ca americanii au dat aprobarea cu usurinta, dat fiind faptul ca Romania este acum stat membru NATO. In schimb, o intelegere similara intre Israel si Venezuela nu a fost aprobata de Statele Unite. Washingtonul a refuzat sa permita companiilor israeliene sa modernizeze avioane de lupta pentru armata Venezuelei, din cauza tensiunilor politice cu autoritatile de la Caracas.

×
Subiecte în articol: politic