x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La vot, mai ceva ca la Sfintele Moaşte: "Criza ne-a scos afară din casă"

La vot, mai ceva ca la Sfintele Moaşte: "Criza ne-a scos afară din casă"

de Mara Raducanu    |    22 Noi 2009   •   00:00

Votul mi s-a părut mai productiv ca niciodată. Recunosc că nu i-am văzut de multă vreme pe români atât de dornici să aleagă. Mai mult, parcă neliniştiţi şi panicaţi că nu mai apucă să ţină în mână buletinul de vot şi stampila. S-a stat la cozi mai ceva ca pe vremea lui Ceaşcă. Şi, spre surprinderea mea nu se dădeau nici mici, nici bere, nici fasole cu ciolan...

Ora 11:30. Spitalul Colţea. Nu am mers să vedem ce se mai aude cu gripa porcină (căci spitalul este oricum în carantină), ci cum s-a votat în secţia specială instalată în amfiteatrul spitalului, undeva mai izolat. Când am ajuns la locul cu pricina, am rămas şocată. Aşa o coadă am mai văzut doar la Mitropolie,  când se aştepta la Sfintele Moaşte. Am trecut cu greu de mulţime, care începuse deja să ne huiduie că nu stăm la rând şi că intrăm în faţă să votăm. "Unde credeţi că mergeţi? Nu vedeţi ce de lume este? Noi stăm aici de ore întregi."
Oameni cam de toate categoriile. Doamne elegante şi domni la costum. Tineri puşi pe şotii şi persoane în vârstă care trăiau pe bune momentul electoral. După ce se uşurau de povara votului, fie că se cunoşteau sau nu, oamenii se mai opreau la o vorbă şi la un schimb de impresii de'ale politicii. Cine e mai bun sau mai arătos, dacă merită votat, cum mai e cu criza... Eternele probleme. "Unde vă grăbiţi, avem tot timpul. Mai stăm vreo trei ore. Ce altceva mai bun avem de făcut?"; "Am stabilit cu cine votăm. Aşa facem. Poate ne-o fi şi nouă mai bine. Că doar criza ne-a scos din casă"; "Ce de hârtie consumată. Oricum, de criză nu scăpăm. Nu ne dă nimeni de mâncare. Eu l-am votat pe Crin, arată bine." Alţii rămâneau pur şi simplu şocaţi de coada imensă şi făceau imediat stânga împrejur. "Hai să o ştergem, că nu e de noi. Doar nu am înnebunit să ne chinuim aşa pentru un vot", am surprins un schimb de replici între doi tineri care veniseră pregătiţi să voteze.  


HARABABURĂ ELECTORALĂ

Nemulţumirile au existat însă din partea managerilor de spitale, care nu au înţeles şi nici nu au fost informaţi despre criteriile de selecţie în funcţie de care s-au ales spitalele unde s-au organizat secţii speciale. "Noi am început să întrebăm de săptămâna trecută de ce nu avem şi noi urne mobile şi secţie de votare specială la Spitalul Elias. Sau ce trebuie să facem să avem. Domnul Şerban Nicolae de la BEC ne-a spus că pentru spitale sunt interzise atât urnele mobile, cât şi secţiile speciale. Ca să constatăm că nu e deloc aşa şi că sunt spitale unde se poate vota", ne-a declarat ieri doamna Dana Safta, director managementul calităţii la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias" din Capitală. În schimb, la căminele R2 din Regie, linişte şi pace. La secţiile speciale de aici, mai mulţi tineri. Studenţi. Nu deborda nimeni de entuziasm, dar prezenţa la vot era în limite normale.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009