x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea amnistierii, retrimisă la Comisia juridică din Camera Deputaţilor

Legea amnistierii, retrimisă la Comisia juridică din Camera Deputaţilor

17 Dec 2013   •   15:34
Legea amnistierii, retrimisă la Comisia juridică din Camera Deputaţilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Proiectul de lege privind amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse a fost retrimis luni din plenul Camerei la Comisia juridică, cu termen până pe data de 1 februarie 2014, la propunerea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Propunerea lui Zgonea a întrunit 268 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi nicio abţinere.

Proiectul de lege prevede că se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv amendă și grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, atât amnistierea cât și grațierea nefiind valabile pentru anumite cazuri prevăzute de lege.

Inițiativa legislativă a fost dezbătută în plenul Camerei, care este for decizional, și urma să intre la vot final.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Legea amnistierii poate fi adoptată, din motive practice şi de politică penală, după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul Constituţiei şi al reglementărilor europene şi dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie. "PSD susţine, de principiu, ideea că după discuţia cu Ministerul Justiţiei, cu CSM, cu Înalta Curte şi după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul nu doar al Constituţiei româneşti ci şi al reglementărilor care se adoptă pe plan europen şi dacă exclude faptele de violenţă şi faptele de corupţie, din motive practice şi de politică penală, poate fi adoptată Legea amnistiei", a spus Ponta.

×