Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ieri cu majoritate de voturi că două dintre legile asumate de Guvernul Boc sunt constituţionale: Legea salarizării unice a bugetarilor şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.
S-a întâmplat chiar în ziua în care Parlamentul a picat Guvernul Croitoru şi cu o lună mai devreme decât instanţa programase iniţial amânarea. Decizia a venit după ce guvernanţii începuseră să se lamenteze că trebuie să caute soluţii pentru a acoperi la buget sumele pe care ar fi urmat să le obţină din concediul fără plată pentru bugetari.
Sesizată de parlamentarii PNL şi UDMR, CCR a stabilit în şedinţa de ieri că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi FMI "este constituţională în măsura în care prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie", se arată în comunicatul CCR.
Şi Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice "este constituţională în măsura în care prevederile art. 41 alin. (2) lit. e) din Lege, criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii". Motivarea soluţiilor CCR va fi prezentată în cuprinsul deciziilor care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Deciziile CCR sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică preşedintelui României în vederea promulgării legii.
Pentru Legea educaţiei va fi dezbătută la 18 noiembrie, deoarece magistraţii CCR nu au reuşit să obţină o majoritate de voturi pentru o decizie.